Проведення «нормандського» саміту не хоче тільки Росія – Жовква

Проведення «нормандського» саміту не хоче тільки Росія – Жовква

Укрінформ
Україна просила про перемовини лідерів країн нормандського формату одразу після початку ескалації на фронті, однак Росія відмовилася. 

Наразі готується розмова з очільниками Німеччини та Франції, розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв'ю інтернет-виданню LB.ua, повідомляє Укрінформ.

"Тільки-но відбулося загострення на фронті, ми відразу попросили переговори з усіма трьома представниками "нормандської четвірки". Кремль відмовився. Зараз, повторюся, планується розмова з лідерами Німеччини та Франції", - сказав він.

Читайте також: Єрмак анонсував перемовини у форматі Україна-Франція-Німеччина

Водночас на питання щодо проведення саміту нормандського формату Жовква підкреслив, що тут справа не в датах.

"Конкретно одна країна не хоче проведення цього саміту. Це – Росія. Бо коли сидять лідери вчотирьох, то всі чують позицію одне одного. На таких самітах нас відкрито підтримують лідери Німеччини та Франції. Президенту РФ це не дуже приємно слухати", - зазначив заступник керівника ОП.

Читайте також: РФ намагається дискредитувати роль нормандського формату — Резніков

Крім того, він додав, що Росії немає чого сказати. За його словами, РФ не виконала жодної з домовленостей Паризького саміту, окрім організації режиму припинення вогню, але й він постійно порушується.

Жовква поінформував, що наразі відбуваються зустрічі на рівні ТКГ, радників лідерів «нормандької четвірки».

"Однак складається враження, що РФ навмисно переводить ці перемовини в неконструктивне русло. Певно, вони їй не потрібні", - підкреслив заступник очільника Офісу глави держави.

Як повідомляв Укрінформ, раніше керівник Офісу Президента Андрій Єрмак запевнив, що консультації у рамках нормандського формату тривають, та анонсував перемовини трьох країн - України, Німеччини та Франції.

У вівторок, 30 березня, Макрон, Меркель та Путін провели спільну розмову у форматі відеоконференції, однією з тем якої була ситуація на сході України. Лідери Франції та Німеччини, зокрема, наголосили, що Росії необхідно взяти на себе зобов'язання забезпечити режим припинення вогню на Донеччині й Луганщині та сприяти виходу з кризи із дотриманням Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-