Закон про референдум позбавить політиків монополії на ухвалення рішень – Мін’юст

Закон про референдум позбавить політиків монополії на ухвалення рішень – Мін’юст

Укрінформ
Підписаний Президентом Зеленським закон про всеукраїнський референдум забезпечить громадянам можливість позбутися монополії політиків на вирішення питань загальнодержавного значення.

Таке переконання висловив заступник міністра юстиції Олександр Банчук, передає Укрінформ.

«Цей Закон дасть змогу більше залучати людей до прийняття рішень на всіх рівнях, починаючи державницькими рішеннями – для цього і потрібен інструмент референдуму. Відповідний Закон направлений, перш за все, на реалізацію конституційних норм щодо всеукраїнського референдуму і забезпечення людям реальної можливості позбутися монополії політиків на вирішення питань загальнодержавного значення», – коментує заступник міністра юстиції.

За його словами, законом передбачається, що референдум може бути оголошено Президентом чи парламентом України у визначених Конституцією випадках. Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання: затвердження Закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України; загальнодержавного значення; про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

Читайте також: Стефанчук очікує «Венеційські» висновки щодо законопроєкту про місцевий референдум в червні

Не можуть бути при цьому предметом всеукраїнського референдуму наступні питання: що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї; що скасовують чи обмежують конституційні права і свободи людини і громадянина та гарантії їх реалізації; спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету, територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі; щодо питань податків, бюджету, амністії; віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Всеукраїнський референдум вважатиметься таким, що відбувся, якщо участь у голосуванні візьмуть не менш як 50% виборців, включених до Державного реєстру виборців.

Крім того, у Законі прописано, що рішення, прийняте на всеукраїнському референдумі, може бути змінене виключно шляхом проведення ще одного референдуму не раніше, ніж через три роки з дня його прийняття. Новий референдум з питань, що раніше не були підтримані під час такого голосування, може бути проведено не раніше як через один рік з дня оголошення його результатів.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 8 квітня підписав Закон «Про всеукраїнський референдум», ухвалений Верховною Радою 26 січня 2021 року. Його було розроблено у тісній співпраці з міжнародними організаціями, представниками громадянського суспільства, академічного середовища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-