Закон про референдум наповнить справжнім змістом п’яту статтю Конституції - Стефанчук

Закон про референдум наповнить справжнім змістом п’яту статтю Конституції - Стефанчук

Укрінформ
Закон «Про всеукраїнський референдум» наповнить справжнім змістом п’яту статтю Конституції - українці отримають реальний законодавчий механізм.

Про це в ефірі каналу «Україна 24» повідомив перший заступник голови Верховної Ради та представник Президента в парламенті Руслан Стефанчук.

За його словами, це один з найскладніших законів, що розробляла в цьому скликанні Верховна Рада. Тому перед підписанням потрібно було більше часу для його опрацювання, вивірення юридичних конструкцій та механізмів.

«Це, мабуть, єдиний закон за всю каденцію Ради ІХ скликання, який мав на меті пройти всю процедуру – разом із громадськими обговореннями, з висновками Венеціанської комісії, з консультаціями в українських та зарубіжних експертних колах. І ми отримали той механізм», – розповів він.

Перший віце-спікер парламенту зазначив, що українці отримають реальний законодавчий механізм, що наповнить справжнім змістом статтю 5 Конституції. У ній йдеться про те, що єдиним джерелом влади в Україні є український народ.

Читайте також: Стефанчук очікує «Венеційські» висновки щодо законопроєкту про місцевий референдум в червні

«Якраз всеукраїнський референдум – це той найважливіший механізм, який дасть можливість реалізувати цю функцію», – заявив він.

Окремо Руслан Стефанчук нагадав, що вже розроблений законпроєкт про місцевий референдум і винесений на громадське обговорення. Його ухвалення дасть можливість кожному члену ОТГ контролювати місцеву владу.

Як зазначив очільник партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко, цей закон розпочне епоху справжнього народовладдя і демократії в Україні.

«Ідея народовладдя – фундаментальна ідея Президента Зеленського і нашої політсили. Старі політики дискредитували себе за роки незалежності, тож треба більше залучати людей до ухвалення рішень на всіх рівнях. Починаючи з державницьких рішень – для цього і потрібен інструмент референдуму, і закінчуючи місцевими питаннями, котрі люди можуть вирішувати у своїх органах самоврядування або через місцеві референдуми», – зазначив він.

Нагадаємо, сьогодні Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про всеукраїнський референдум».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-