Наступного тижня Рада працюватиме у «дві зміни» - депутатка

Наступного тижня Рада працюватиме у «дві зміни» - депутатка

Укрінформ
Наступного пленарного тижня, який розпочнеться у вівторок, 13 квітня, Верховна Рада працюватиме у "дві зміни" - після пленарних засідань будуть проведені позачергові щонайменше у вівторок і четвер.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук у Фейсбуці.

"Наступного тижня у сесійній залі попрацюємо у «дві зміни»: після звичайних засідань (за графіком) проведемо ще два позачергових щонайменше у вівторок та четвер. Важливі для українців законодавчі ініціативи не можуть чекати, поки пленарка у «штатному режимі» заблокована тисячами поправок від опозиції до земельних законів", - зазначила депутат.

Читайте також: Закон про захист інвесторів житла зменшить ризики для банків - НБУ

Зокрема планується розглянути законопроєкт №4533 "Про конституційну процедуру» "Його ухвалення забезпечить доступ до конституційного правосуддя через процедуру звернення з конституційною скаргою або ініціювання конституційних подань та звернень уповноваженими суб’єктами", - написала Кравчук.

Також депутати мають намір розглянути президентський законопроєкт №4651 «Про внесення змін до КУпАП та КК України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Ним пропонується збільшити штрафи (у середньому на 8500-17000 грн), а також застосовувати покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 2-х років за умисне неподання декларації топ-чиновниками та суттєву брехню в декларації. Президент особливо наполягає на тому, щоб за суттєву брехню у деклараціях на понад 2 тис. прожиткових мінімумів (приблизно 4,5 млн грн) передбачити покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 2 років і права обіймати посади до 3 років (для топ-посадовців).

Читайте також: Стефанчук розповів, яким бачить законопроєкт про місцевий референдум

"Посилення кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях – це те, чого чекає українське суспільство, це збігається з позицією міжнародних партнерів України та рекомендаціями Венеційської комісії", - зауважила Кравчук.

Також парламентарії планують розглянути проєкт №4210 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур оборонного планування». У ньому йдеться про удосконалення процедур оборонного планування з урахуванням досвіду держав-членів НАТО і держав-членів Європейського Союзу та забезпечення реалізації пріоритетів діяльності уряду, пропонується комплексний підхід до оптимізації процесів планування у сферах національної безпеки і оборони.

Крім того, до розгляду на позачергових засіданнях пропонуватимуться законопроєкти, які присвячені проблемі "валютних позичальників". "Досі люди, які брали кредити до 2008 року в іноземній валюті, вимушені їх виплачувати. При цьому деякі з них внаслідок нарахованих фінансовими установами відсотків, штрафних санкцій та неустойки, незбалансованої системи оподаткування, попри повернення фактичного тіла кредиту, опинилися під загрозою втрати єдиного житла, для придбання якого вони колись брали валютні кредити", - розповіла Кравчук.

Зазначеному питанню присвячені 3 законопроєкти, всі вони будуть розглянуті у другому читанні: №4475 «Про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті)» (спрямований на захист позичальників (фізичних осіб), які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, від зловживань з боку кредитодавців; забезпечує додаткові законодавчі гарантії захисту конституційного права кожної людини на житло); №4398 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб» (є захист прав валютних позичальників, котрі брали кредити в іноземній валюті та вимушені до сьогодні їх виплачувати, а також створення механізмів для уникнення їхнього банкрутства); №4399 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб)» (є збалансування оподаткування щодо валютних позичальників шляхом внесення відповідних змін до Податкового кодексу України).

Читайте також: Законопроєкт про вдосконалення реалізації арештованого майна пройшов комітет Ради

За словами Кравчук, відкладати їх розгляд не можна, адже 21 квітня спливає термін дії мораторію на виселення з єдиного житла.

Серед інших законопроєктів, запланованих до розгляду - №5014 «Про внесення змін до Розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" (щодо окремих питань завершення 2020/2021 навчального року); №5187-1 «Про внесення змін до окремих положень законів України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я" щодо забезпечення реалізації прав застрахованих осіб» (усуває законодавчу норму, через яку застраховані особи фактично позбавлялися права на отримання допомоги з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві); №5308 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо впровадження фінансово - кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом» (створення законодавчого підґрунтя приєднання Державної іпотечної установи до ПрАТ «Укрфінжитло» та необхідних умов для належної реалізації ініційованої Президентом програми «Доступна іпотека»); №3774 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству» (запровадження низки антирейдерських заходів та встановлення дієвих запобіжників з метою запобігання протиправному захопленню підприємств та незаконному заволодінню нерухомим майном).

Планується також розглянути проєкт №4555 «Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб», яким унормовується питання отримання державної пенсії, обчисленої з 5-кратного розміру мінімальної заробітної плати (30 тис. грн), для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їхніх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Читайте також: У Раді пропонують звільнити від сплати ЄСВ підприємства, які закрилися на карантин

Наступного тижня також мають ухвалити рішення щодо законопроєкту №4535 «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост». Він передбачає комплекс оновлень, зокрема: запровадження інституту старост через визначення поняття «старостинський округ», збалансування системи місцевого самоврядування в Україні; надання можливості органам місцевого самоврядування затверджувати старостинські округи та Положення про старосту.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада скасувала пленарний тиждень із 29 березня по 2 квітня через загострення епідеміологічної ситуації. Натомість депутати передбачили роботу в комітетах у цей період.

30 березня в парламенті відбулося три позачергових засідання.

Згідно з календарним планом, наступне пленарне засідання Верховної Ради має відбутися у вівторок, 13 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-