Загострення на сході України: Кулеба поговорив з главами МЗС Словаччини і Грузії

Загострення на сході України: Кулеба поговорив з главами МЗС Словаччини і Грузії

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поінформував глав МЗС Словацької Республіки та Грузії про нарощування військової присутності Російської Федерації вздовж російсько-українського кордону.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Ключовою темою телефонної розмови стало загострення Рсією безпекової ситуації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та в Криму.

«Кулеба детально поінформував Корчока про нарощування військової присутності РФ вздовж російсько-українського кордону, посилення обстрілів українських позицій та об'єктів цивільної інфраструктури поблизу контактної лінії, небажання Росії підтвердити відданість режиму припинення вогню», - ідеться в повідомленні.

Глава МЗС Словаччини запевнив у безумовній підтримці новоствореним словацьким урядом суверенітету і територіальної цілісності України на тлі дестабілізаційних дій Росії.

Корчок також висловив готовність його країни долучитися до роботи Кримської платформи.

Читайте також: Чехія стурбована активізацією російських військ на сході України

Як повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України, під час телефонної розмови Кулеба поінформував грузинського колегу про дестабілізуючі дії РФ, зокрема загострення Росією безпекової ситуації на сході України та в Криму.

Він звернув особливу увагу на небажання РФ підтвердити відданість режиму припинення вогню, активне стягування військ до кордону з Україною, інтенсивне поширення пропаганди, яка розпалює ворожнечу та спотворює дійсність.

Залкаліані висловив солідарність з Україною, підтвердив незмінну підтримку Грузією її суверенітету і територіальної цілісності, наголосив на готовності його країни долучитися до міжнародної підтримки України у різних форматах для стримання російській агресії.

Міністри окремо обговорили підготовку до установчого саміту Кримської платформи, проведення якого планується 23 серпня в Києві.

Кулеба звернувся до Залкаліані з проханням сприяти неупередженому судовому розгляду справи затримання яхти із громадянами України Володимиром Дяченком і Юрієм Хомичем для їхнього якнайшвидшого звільнення.

Читайте також: У Меркель занепокоєні скупченням військ РФ біля кордону з Україною

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2020 року грузинські прикордонники затримали яхту, яка прямувала до Туреччини уздовж берега Грузії. На її борту перебували громадяни України Володимир Дяченко та Юрій Хомич і власник яхти - громадянин Грузії Михаїл Батурин. Усіх трьох відправили в СІЗО за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону Грузії, вони досі перебувають під вартою.

Родичі моряків та їхній адвокат стверджують, що українці нічого незаконного не робили, і звинувачують владу Грузії в тому, що громадян України незаконно затримали у відкритому морі, а причини такої ситуації виключно політичні.

Як стало відомо, власник яхти Михайло Батурин раніше працював в охороні експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі.

Саакашвілі кілька разів публічно звертався до української влади із закликом розібратися в цій справі і заявляв, що вона не робить «нічого конкретного» для звільнення затриманих.

Речник МЗС Олег Ніколенко назвав необґрунтованими обвинувачення на адресу зовнішньополітичного відомства у бездіяльності у цій справі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-