Арестович: Позиція України - утримати ситуацію на Сході в політико-дипломатичному руслі

Арестович: Позиція України - утримати ситуацію на Сході в політико-дипломатичному руслі

Укрінформ
Позицією України є утримання ситуації в політико-дипломатичному руслі для примусу Кремля до адекватності.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці написав радник з інформаційної політики української делегації в ТКГ Олексій Арестович.

Він нагадав про двох загиблих військових учора на фронті.

Всього, за словами Арестовича, з минулого засідання ТКГ, 30 березня, - один поранений мирний житель з нашого боку фронту, троє загиблих і четверо поранених українських військових.

Як написав Арестович, є "дві ноти: скликання екстреного позачергового засідання ТКГ; звернення до СММ ОБСЄ з проханням верифікувати повідомлення представників окупаційної адміністрації про загибель дитини 2017 р.н. в населеному пункті Олександрівка Єнакіївського району Донецької області нібито від вибухового пристрою, скинутого з українського БПЛА.

За словами Арестовича, позиція України: "утримати ситуацію в політико-дипломатичному руслі врегулювання, використовуючи Нормандський формат, ТКГ, консультації на рівні глав держав-партнерів (США, Британія, Франція, Німеччина), міжнародних організацій (НАТО, ОБСЄ) для примусу Кремля до адекватності. Не допустити переходу Кремля до відкритих бойових дій проти України, демонструючи йому безперспективність і небезпеку цього шляху насамперед для самої РФ. Відповідна міжнародна підтримка, в тому числі і військова допомога Україні вже забезпечена".

Як зазначив Арестович, щойно відбулася розмова Президента Володимира Зеленського з генсекретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, під час якої глава Альянсу підтвердив тверду підтримку України.

Читайте також: Військова загроза з боку Росії: Столтенберг подзвонив Зеленському

Також Арестович наголосив на необхідності "послідовно викривати стратегічну кампанію з дезінформації, яку проводить Кремль по лініях:

- Україна бажає війни,

- Україна вбиває мирних жителів на окупованих територіях,

- її в цьому підтримує Захід".

"Наміри Кремля зрозумілі: після того, як Байден фактично викинув Путіна подалі від міжнародної шахової дошки, створити видимість швидкої загрози регіональної війни в Європі і змусити Захід знову сісти за стіл переговорів", - заявив Арестович.

За його словами, "звідси і загравання РФ з КНР, і загальна їхня коаліція з Іраном: авторитарні держави грають в другу холодну війну, шантажуючи західні демократії.

Україна і Білорусь, частково навіть країни Балтії - на розломі цієї історії".

"Ми вибрали свій шлях: нам разом з колективним Заходом.

За це доводиться платити свою ціну, РФ зробить все, щоб ми не опинилися в НАТО.

Завдяки стійкості, мужності і професіоналізму Збройних сил України та інших силових структур, активній підтримці Заходу Кремль поки що не наважується на формальний вихід з режиму припинення вогню і перехід до відкритих бойових дій.

Але свою ціну на фронті кров'ю він брав і братиме.

Це треба розуміти дуже точно.

Це ціна за те, що ми, як країна, зберігаємо свій шлях і свою вільну свободу, не піддаючись на кремлівський шантаж, ні щодо загального геополітичного курсу, ні щодо поступок у справі врегулювання конфлікту на сході України і в Криму.

Від нас вимагається мужність і спокій, щоб не дозволити кремлівській кампанії з дезінформації та залякування подіяти на нашу волю"- зазначив Арестович.

Читайте також: Україна ініціює екстрене засідання ТКГ через стягнення російських військ до кордону

За його словами, "керівництво України дуже добре віддає собі належне щодо характеру дій і намірів Кремля і спільно із західними партнерами проводить політику, спрямовану на зняття військової складової протистояння, щоб максимально зберегти життя наших мирних жителів і військового персоналу.

Кремль теж платить свою ціну: і під санкціями, і на фронті.

Ця історія надовго. На роки".

"Завдання цього етапу - мінімізувати військові втрати і витрати, принагідно прокачуючи сектор національної безпеки та оборони і вибудовуючи ще більш ефективну взаємодію з партнерами по НАТО", - зазначив Арестович.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-