Стефанчук очікує «Венеційські» висновки щодо законопроєкту про місцевий референдум в червні

Стефанчук очікує «Венеційські» висновки щодо законопроєкту про місцевий референдум в червні

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук сподівається, що у червні надійде висновок Венеційської комісії до законопроєкту "Про місцевий референдум".

Про це перший віцеспікер сказав в інтерв'ю виданню "Главком", передає Укрінформ.

Стефанчук зазначив, що три тижні законопроєкт буде на обговоренні, після цього будуть визначені його плюси та мінуси.

"Паралельно плануємо поїхати в кілька регіонів, особисто обговорити законопроєкт з місцевими радами, особливо з тими, які багато надсилають звернень до парламенту щодо цього. Тут, звісно, буде багато залежати від епідеміологічної ситуації. Після цього передаємо законопроєкт Венеційській комісії, і дуже сподіваюся, що десь орієнтовно в червні отримаємо її висновок. Можемо подати до «Венеційки» зареєстрований або незареєстрований проєкт – це вже деталі", - сказав політик.

Читайте також: Стефанчук розповів, яким бачить законопроєкт про місцевий референдум

Перший заступник Голови ВР також висловив сподівання, що до кінця року отримаємо цей законодавчий механізм.

За словами Стефанчука, цей законопроєкт готувався разом із великою кількістю громадських організацій. Але ще законопроєкт має обговорюватися в суспільстві.

"Якщо є помилка, ми її виправимо, це абсолютно нормально, а якщо десь є нерозуміння – ми просто пояснимо його. Тому нам важливо, щоб саме цей законодавчий механізм був вдосконалений за результатами обговорення, отримав фахову підтримку на рівні українських та міжнародних інституцій, і тільки після цього був винесений до парламенту", - зауважив він.

Читайте також: Судова реформа та протидія COVID: Стефанчук назвав головні завдання для Ради

Крім того, як наголосив Стефанчук, у законопроєкті визначено основоположну річ - місцеві референдуми можуть проводитися тільки на рівні територіальної громади.

"Тут не йдеться про районний чи обласний рівні, бо це вже якраз шлях до сепаратизму. Крім цього, ми розуміли, які ризики є в питаннях, пов’язаних із Кримом і Донбасом, тому чітко встановили в перехідних положеннях: закон починає діяти на окупованих територіях тільки через три роки з моменту їх повернення під загальну юрисдикцію України", - зазначив перший віцеспікер.

Читайте також: Закон про місцеві референдуми: можна буде відставити міську раду, мера?

Як повідомляв Укрінформ, у березні проєкт закону "Про місцевий референдум" винесений на громадське обговорення.

Верховна Рада 26 січня ухвалила закон «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-