Прихильники Стерненка під ОП спалили понад 100 фаєрів і випустили 80 петард

Прихильники Стерненка під ОП спалили понад 100 фаєрів і випустили 80 петард

Укрінформ
Під час акції біля Офісу Президента 20 березня мітингувальники, за попередніми підрахунками, використали більше 100 фаєрів, 80 петард, кілька десятків балончиків із фарбою тощо.

Про це голова Національної поліції Ігор Клименко заявив на третьому позачерговому засіданні Верховної Ради 30 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На місці так званої мирної акції залишилися понівечені фасади та двері будівлі, скінхедівські надписи та гори сміття. Мітингувальники використали більше сотні фаєрів, більше 80 петард, кілька десятків балончиків та пляшок з фарбою, 15 салютних установок - і це лише попередні підрахунки», - наголосив Клименко.

За його словами, перший фаєр під час заходу активісти запалили о 19:35, водночас вибухали петарди тощо. Після цього мітингувальники почали використовувати балончики з фарбами і наносити написи на бруківку, фасад і двері будівлі Офісу Президента.

Читайте також: Заворушення на Банковій: слідство ведеться за чотирма статтями

«На цій хвилі масового запалу мітингувальники підпалили табличку «Президент України» з гербом держави», - заявив очільник Національної поліції.

За його словами, тоді фактично довелося евакуювати перемовників, бо «їм реально загрожувала небезпека, а з екіпірування у них були лише розпізнавальні жилети».

Коли ж для запобігання пожежі через фаєри до натовпу кинулися рятувальники, яких супроводжували поліцейські, це викликало агресивну реакцію учасників акції, і протестувальники почали закидати правоохоронців петардами і фаєрами.

Читайте також: Рада засудила заворушення під ОП під час акції на підтримку Стерненка

«Ми розуміли, що будь-які наші дії призведуть до ескалації конфлікту. Очевидно, що протестувальники поводилися якомога зухваліше саме для того, щоб спровокувати правоохоронців на активну реакцію. Організатори цього заходу відкрито в анонсах закликали учасників брати з собою бинти та медикаменти та були готовими до силового опору працівникам поліції. Акцію ретельно запланували і розпланували», - заявив глава НПУ.

Він додав, що до офіційного початку акції поблизу ОП зібралося декілька десятків молодих людей спортивної статури, які тримались групами. На думку Клименка, «очевидно, що це мала бути підмога на випадок сутичок з поліцією».

Клименко наголосив, що правоохоронців було достатньо, вони могли втрутитися досить швидко. «Але було прийнято рішення не потрапити на гачок маніпуляцій і провокацій, на який нас хотіли зачепити режисери цього дійства... Головне – ми не допустили зіткнень і кровопролиття», - заявив Клименко.

Читайте також: Поліція заявляє, що серед 1,5 тисячі учасників акції на Банковій були й неповнолітні

За його словами, о 20:10 чоловік розбив шибки на вхідних дверях ОП, а інші пікетувальники кинули всередину фаєри. Наприкінці протестувальники запустили салюти.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 20 березня під Офісом Президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. Її учасники нанесли на будівлю протестні написи, розбили скло вхідних дверей та підпалили табличку на фасаді ОП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-