Жовква каже, що Україна і Польща більше не дивляться у минуле

Жовква каже, що Україна і Польща більше не дивляться у минуле

Ексклюзив
Укрінформ
Українська і польська сторони під час XXIX засідання Консультаційного комітету президентів України і Республіки Польща зосередилися на позитивному, взаємовигідному порядку денному, спрямованому на майбутню співпрацю.

Про це заявив заявив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква у коментарі Укрінформу.

«Хотілося б відзначити декілька важливих практичних підсумків вчорашньої зустрічі. По-перше, відразу дається взнаки зосередженість Комітету на позитивному, взаємовигідному порядку денному. На відміну від засідань, які відбувалися ще декілька років тому і які здебільшого присвячувалися «з’ясуванню стосунків» щодо питань історичної пам’яті, сьогодні ми з нашими польськими партнерами дивимося в майбутнє, а не в минуле. Як домовилися Президент України В.Зеленський і Президент Польщі А.Дуда наприкінці 2019 року, питання історії ми лишили експертам-історикам, а на нашому порядку денному – переважно економіка, торгівля, енергетика, інфраструктурні проєкти - те, результати чого безпосередньо відчувають наші громадяни і бізнес», - сказав Жовква.

Він також акцентував увагу на готовності Варшави активно просувати питання посилення санкцій проти Росії за розв’язану Кремлем війну на сході України та ситуацію в тимчасово окупованому Криму, а також брати участь у діяльності Кримської платформи та підтримувати Україну на міжнародних майданчиках, зокрема в межах ОБСЄ, де Польща головуватиме у 2022 році.

Читайте також: У Варшаві підкреслили потенціал співпраці України, Польщі та Румунії

Серед позитивних аспектів Жовква також назвав підтримку Польщею поступу України в ЄС та НАТО. «Ми домовилися опрацювати проєкт документа щодо підтримки європейської перспективи України, який, я сподіваюся, наші президенти зможуть підписати ближчим часом… Польща також готова допомагати нам з отриманням ПДЧ, у впровадженні відповідних реформ і переконувати ті держави, які наразі ще стримано ставляться до наших євроатлантичних прагнень», - сказав заступник керівника ОП.

Жовква також відзначив повне взаєморозуміння між Україною і Польщею в питаннях енергетики та співпрацю у сфері економіки та торгівлі.

«Попри пандемію наш товарообіг практично не зменшився і становить близько 8 млрд дол. США. Більше того, Польща стала нашим третім найбільшим торгівельним партнером», - акцентував він.

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня за участю заступника керівника Офісу Президента України Ігоря Жовкви та державного секретаря Канцелярії Президента Республіки Польща Кшиштофа Щерського відбулося XXIX засідання Консультаційного комітету президентів України та Республіки Польща, яке пройшло у форматі відеоконференції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-