У Верховному Суді оскаржили указ про скасування призначення Тупицького і Касмініна до КСУ

У Верховному Суді оскаржили указ про скасування призначення Тупицького і Касмініна до КСУ

Укрінформ
У Верховному Суді оскаржили Указ Президента Володимира Зеленського, яким було скасовано попередні Укази про призначення суддів Конституційного Суду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба суду.

«29 березня 2021 року до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшов позов, у якому позивач оскаржує Указ Президента України від 27 березня 2021 року № 124/2021 «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» в частині скасування Указу Президента України від 14 травня 2013 року № 256 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України». Позову присвоєно реєстраційний номер справи – № 9901/96/21», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Тупицький скликає спецзасідання КСУ, щоб розглянути своє звільнення

Зазначається, що того самого дня надійшов позов щодо оскарження Указу Президента України від 27 березня 2021 року № 124/2021 «Про деякі питання забезпечення національної безпеки України» в частині скасування Указу Президента України від 17 вересня 2013 року № 513 про призначення позивача суддею Конституційного Суду України. Реєстраційний номер цієї справи – № 9901/97/21.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 27 березня скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ.

До такого кроку Зеленський вдався за день до закінчення терміну дії Указу про відсторонення Тупицького від посади судді, який спливав 28 березня.

Зеленський пояснив, що укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовано за результатами «аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО».

У документі зазначається, що це рішення ухвалено відповідно до Закону «Про національну безпеку України» з метою гарантування прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки.

Читайте також: Тупицький і Касмінін втратили статус судді і довічне забезпечення – Веніславський

В указі, зокрема, наголошується, що «узурпація влади у 2010-2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини», і «окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України».

Раніше, 29 грудня 2020 року, Зеленський підписав указ про відсторонення голови КСУ Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці через оголошення йому підозри у скоєні кримінального правопорушення. 26 лютого 2021 року Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-