Дії Тупицького загрожували реформам та нацбезпеці - Корнієнко

Дії Тупицького загрожували реформам та нацбезпеці - Корнієнко

Укрінформ
Рішення КСУ, ухвалені під керівництвом Олександра Тупицького, підривали антикорупційну інфраструктуру держави, загрожували реформам та могли позбавити Україну міжнародної підтримки.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявив голова партії "Слуга Народу" Олександр Корнієнко, коментуючи рішення Президента Володимира Зеленського скасувати укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ.

"Президент є гарантом Конституції, територіальної цілісності та національної безпеки країни. І якщо рішення КСУ безпосередньо загрожують дуже багатьом позиціям з євроінтеграції, антикорупційної інфраструктури, незалежності Антикорупційного бюро, то це все дуже серйозні виклики для національної безпеки… Тому Президент виконав свій обов’язок боронити національну безпеку і захищати права громадян, скасувавши укази про призначення суддями КСУ Тупицького і Касмініна", – сказав Корнієнко.

Він додав, що Конституційний Суд залишається важливим елементом правової системи держави. Зі звільненням двох суддів він отримає шанс повернутися до нормальної роботи без блокування і перешкоджання з боку колишнього голови.

Читайте також: Зеленський: Особи, призначені експрезидентом до КСУ, можуть іти на заслужений відпочинок

"Серед причин такого рішення – узурпація влади у 2010-2014 роках Віктором Януковичем. Це призвело до підриву основ національної безпеки й оборони України та порушення прав і свобод людини. І таку правову оцінку режиму Януковича дав парламент у постанові про сьому річницю Євромайдану. Оцінка людей вже давно була такою, але саме цей склад парламенту кваліфікував її юридично", - зауважив Корнієнко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 27 березня скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ.

Читайте також: Тупицький і Касмінін втратили статус судді і довічне забезпечення – Веніславський

У документі, зокрема, наголошується, що "окремі судді Конституційного суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина".

Зеленський пояснив, що ці укази від 2013 року скасовано за результатами "аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО".

29 грудня 2020 року Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду на два місяці. 26 лютого Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-