НАЗК заявило про корупційні ризики у законопроєкті про оцінювання суддів

НАЗК заявило про корупційні ризики у законопроєкті про оцінювання суддів

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило корупціогенні фактори у законопроєкті, яким пропонується врегулювати оцінювання суддів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК.

Згідно з повідомленням, НАЗК провело антикорупційну експертизу проєкту Закону № 4505 “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких інших Законів України щодо відсторонення від здійснення правосуддя суддів”. В результаті проведеної експертизи агентство виявило низку факторів, які несуть корупційні ризики.

Зокрема, таким фактором визначене призначення кандидата на посаду судді без рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії, що фактично звільняє окремих суддів від проходження кваліфікаційного оцінювання. Також з’являються невиправдані переваги для суддів, строк повноважень яких уже закінчився, оскільки вони можуть бути призначені без проведення конкурсу.

Читайте також: Судді, депутати та військові: НАЗК почало перевірку ще 89 декларацій

Крім того, повторне оцінювання для тих суддів, щодо яких ВККС вже внесло подання до Вищої ради правосуддя щодо їхнього звільнення, НАЗК оцінило як таке, що наділяє ВРП дискреційними повноваженнями. Це знецінює рішення ВККС та створює умови для безпідставного проведення повторного оцінювання.

НАЗК повідомило про результати експертизи комітети Верховної Ради з питань правової політики та з питань антикорупційної політики.

Як повідомлялося, 3 березня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №3711-д «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України», яким врегульовується процедура добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-