У Євросоюзі занепокоєні порушенням «тиші» на сході України та втратами серед ЗСУ

У Євросоюзі занепокоєні порушенням «тиші» на сході України та втратами серед ЗСУ

Укрінформ
Євросоюз занепокоєний збільшенням порушень режиму тиші на сході України та відповідними втратами серед українських військовослужбовців.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила делегація ЄС при ОБСЄ під час засідання Постійної ради цієї організації у четвер, 25 березня.

"Хоча кількість порушень режиму припинення вогню продовжує залишатися набагато нижчою за середній рівень у 2020 році до набрання чинності Додаткових заходів (Додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року – ред.), ми занепокоєні поступовим, але стабільним збільшенням порушень режиму припинення вогню, і, зокрема, втратами серед військовослужбовців, як про це повідомляє Україна, що робить крихкою ситуацію з безпекою вздовж лінії зіткнення", - йдеться у заяві.

У ЄС закликали сторони до дотримання режиму припинення вогню з метою забезпечення повного виконання Мінських домовленостей. "Ми наголошуємо на відповідальності Росії як сторони, яка підписала Мінські домовленості, і закликаємо Росію виконувати положення, щодо яких вона зобов’язалася", - зазначається у заяві.

Також у Євросоюзі жалкують, що досі, "попри готовність, яку продемонструвала Україна", досі не було досягнуто домовленості щодо впровадження нових ділянок розведенням сил чи стосовно 19 нових зон розмінування. Також у ЄС закликали Росію повернути своїх військових до Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), а також вплинути на підконтрольні збройні формування на Донбасі задля відкриття нових КПВВ "Золоте" та "Щастя" та інших КПВВ, які залишаються закритими.

Читайте також: Штати в ОБСЄ: Росія може завершити конфлікт на сході України вже завтра, але не хоче

У ЄС в черговий раз закликали Російську Федерацію "використати свій великий вплив на збройні формування, які вона підтримує, щоб забезпечити повне виконання Мінських домовленостей".

"Ми знову закликаємо Росію негайно припинити підживлювати конфлікт, надаючи фінансову і військову підтримку збройним формуванням, і ми залишаємося глибоко занепокоєними інформацією про присутність російської військової техніки і особового складу в районах, які контролюються підтримуваними Росією збройними формуваннями. Тривалість санкцій Європейського Союзу проти Росії пов’язана з повним виконанням Мінських домовленостей", - зазначається у заяві.

Зі свого боку, під час засідання Постійної ради очільник місії України при ОБСЄ Євгеній Цимбалюк поінформував, зокрема, про те, що протягом минулого тижня внаслідок обстрілів з боку російських окупаційних сил на сході загинули 3 бійців ЗСУ.

Читайте також: Росія всупереч заявам інтегрує ОРДЛО у свій простір – Україна в ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, загалом з 27 липня 2020 року по 10 березня 2021 року російські сили 882 рази порушили режим припинення вогню, 94 з них – із застосуванням заборонених Мінськими домовленостями 122-мм артилерійських систем та мінометів калібру 120-мм і 82-мм.

За цей період на сході України загинули 16 українських військовослужбовців, ще 69 поранено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-