Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Принципи взаємодії державного ОПК з приватними компаніями. Законопроєкт 3822

Принципи взаємодії державного ОПК з приватними компаніями. Законопроєкт 3822

Блоги
Укрінформ
Постає необхідність завойовувати місце під сонцем на глобальній арені озброєнь і військової техніки

Укроборонпром – важлива складова вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Проте компанією, яка диктує умови гри та закриває все державне оборонне замовлення (ДОЗ), нас назвати не можна. Наприклад, у 2020 році наша частка в ДОЗ становила лише 36%. І це не тому, що підприємства Концерну неспроможні дати Україні більше. Навпаки, є величезний потенціал, який поки що не реалізовано.

Як можна виправити ситуацію? Насамперед потрібно відверто визнати, що повернутися до радянського рівня завантаження підприємств традиційними для вітчизняної оборонки замовленнями неможливо. Та й чи варто прагнути цього?  

«Генерали завжди готуються до минулої війни», – зазначав Вінстон Черчилль, і мав слушну думку . Сучасний збройний бізнес – це не стільки про будівництво безлічі танкових армад, скільки про кіберпростір і високі технології. А бути сучасними – недешеве задоволення. Для цього необхідні капітал та інновації. Вихід на нову орбіту можливий тільки через реформу, яка дасть змогу залучати доступні кредитні кошти, організувати трансфер технологій, якими володіють відомі приватні світові корпорації. І з цим бізнесом вкрай важливо налагодити максимальну взаємодію, що сьогодні штучно обмежена. Партнерство з українськими та закордонними приватними компаніями – точка опори, завдяки якій можна кардинально змінити ситуацію.

Наразі ми не маємо можливості повноцінно співпрацювати з іноземними партнерами, створюючи спільні підприємства. Ухвалення законопроєкту №3822 дасть нам це право, відкриє шлях до реалізації амбітних планів. Чимало підприємств Укроборонпрому можуть отримати «друге дихання», перспективи, зміцнити своє виробництво та забезпечити траснфер технологій. А це означає не лише посилення обороноздатності України, а й додаткові робочі місця та надходження у бюджети різних рівнів. 

Ще одна можливість – спільне з приватними іноземними та українськими компаніями інвестування в створення нових продуктів, зокрема, на базі наявних платформ, що збільшить обсяги пропозицій на зовнішніх ринках. Необхідно припинити боротися з останніх сил за маленький шматочок пирога на локальному ринку, а завойовувати місце під сонцем на глобальній арені озброєнь і військової техніки.

Юрій Гусєв 

Читайте також: Час змінювати філософію оборонки. Законопроєкт 3822
* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-