Спланована акція: посол Кизим прокоментував антиукраїнський мітинг у Мінську

Спланована акція: посол Кизим прокоментував антиукраїнський мітинг у Мінську

Ексклюзив
Укрінформ
Антиукраїнський мітинг біля Посольства України в Білорусі, скоріш за все, був спланованою акцією, але Україна як демократична країна не проти свободи зібрань, якщо вони не становлять загрози для співробітників дипломатичної установи та їх власності.

Про це у коментарі Укрінформу заявив посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим.

Дипломат розповів, що сьогодні близько п’ятдесяти осіб з білоруськими державними прапорами і плакатами, на яких були написані відомі російські штампи із звинуваченнями на адресу України, підійшли до посольства, скандуючи лозунги на кшталт «Фашизм не пройдет!».

«Я вийшов до зазначених осіб, щоб з’ясувати причини мітингу, і близько пів години пояснював нашу позицію, розповідав про ставлення України до подій в Білорусі, дружнє відношення України до білоруського народу, а також про триваючу російську агресію проти нашої держави. Переконати цих людей було важко, але, я думаю, що спілкуватися потрібно, і сподіваюсь, що хоч дехто з них змінив свою думку», - зазначив посол.

Він також зауважив, що мітинг знімав один з телеканалів державного телебачення, кореспондент якого «несподівано» опинився разом з мітингувальниками перед посольством. Окрім того, за інформацію незалежних ЗМІ, які навіть оприлюднили відповідні відео, учасники мітингу після завершення заходу організованою колоною попрямували до будинку, де знаходиться міський комітет Білоруського Республіканського Союзу Молоді - громадської організації, яка, відповідно до відкритих джерел, практично повністю фінансується білоруською владою.

За словами Кизима, ці факти дають підстави говорити, що мітинг був не спонтанною, а спланованою акцією. Він також звернув увагу на те, що за законодавством Білорусі на проведення мітингів потрібно отримувати дозволи місцевої влади.

«Правоохоронні органи не інформували нас про його проведення, як це робиться зазвичай, і не заважали його проведенню. Якщо мітинг справді відбувся за підтримки місцевої влади, мені не зрозуміло навіщо це було зроблено. Але очевидно, що такі кроки не сприяють покращенню порозуміння між нашими країнами. Водночас зазначу, що мітинг був мирним, і Україна як демократична країна не має заперечень щодо подібних зібрань, якщо вони не несуть загрози життю, здоров’ю і власності співробітників дипломатичної установи», - сказав Кизим.

Дипломат нагадав, що після минулорічних президентських виборів у Білорусі, результатів яких Україна не визнала, політичні відносини між країнами поставлено на паузу. Але, щоб не зашкодити людям, українська сторона намагається підтримувати певний рівень торговельно-економічних та культурно-гуманітарних зв’язків.

«Хочу ще раз підкреслити, Україна не втручалася і не втручається у внутрішні справи Білорусі. Ситуацію у Білорусі має вирішувати виключно білоруський народ, так само, як і проблеми в Україні - український. Україна - за добросусідські відносини з Білоруссю», - резюмував посол.

Читайте також: Місії ЄС і США в ОБСЄ виступили за нові вибори у Білорусі

Як повідомили білоруські ЗМІ, 23 березня біля будівлі Посольства України в Республіці Білорусь у Мінську відбувся мітинг, учасники якого тримали плакати з антиукраїнськими гаслами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-