Українська делегація в ТКГ назвала умову успішності подальших переговорів

Українська делегація в ТКГ назвала умову успішності подальших переговорів

Укрінформ
Повернення до повного і всеосяжного припинення вогню, необхідність якого була декларована усіма учасниками політичних консультацій у рамках відеоконференції Н4 на рівні політичних радників, є головною умовою успішності подальших переговорів з усіх інших питань.

Про це, передає Укрінформ, повідомляє пресслужба української делегації для участі у Тристоронній контактній групі у Фейсбуці.

"Просування з будь-яких інших питань: політичних, гуманітарних, економічних, подальше узгодження кроків сторін не має сенсу в разі, якщо не виконана головна, базова умова - досягнуто повне і всеосяжне припинення вогню", - заявили в українській делегації у ТКГ.

При цьому наголошується, що "спроби говорити про політичне врегулювання без того, щоб було досягнуто військове, заздалегідь безперспективні".

Читайте також: На Банковій розповіли, про що говорив Єрмак під час зустрічі радників лідерів «Норманді»

В українській делегації у ТКГ зауважили, що Україна очікує від СММ ОБСЄ посилення відповідно до свого мандату моніторингу та здійснення фіксації можливих порушень РПВ.

"Очікуємо відповідних зусиль і від російської сторони", - додали в українській делегації у ТКГ.

Також зазначається, що всі учасники засідання вважають "критично важливим" повернутися до беззастережного дотримання і виконання домовленостей, досягнутих в минулому році й, головне, - посилити ефективний контроль за їх виконанням.

Читайте також: Зеленський сказав, коли можуть визначити дату зустрічі «Норманді»

За даними української делегації у ТКГ, загалом з 27 липня 2020 року по 10 березня 2021 року кількість ПРПВ склала 890 випадків. Для порівняння, за аналогічний період 2019-2020 року кількість порушень склала 2 498 випадків, що у 2,8 разів вище показників поточного року.

Після введення в дію режиму всеосяжного безстрокового перемир’я кількість грубих порушень РПВ зменшилась майже у 10 разів.

Разом із тим, починаючи з кінця жовтня минулого року відзначається тенденція до збільшення кількості порушень режиму припинення вогню і зростання людських жертв.

Станом на 15 березня 2021 року зафіксовано 953 порушення РПВ, з них із використанням зброї, забороненої Мінськими угодами, - 106. Бойові втрати з української сторони за цей період: 18 загиблих і 73 поранених.

При цьому тільки за період з 1 по 15 березня СММ ОБСЄ зафіксувала 363 випадки порушення РПВ з боку НВФ і 62 з боку ЗСУ (вогонь у відповідь).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-