Президент Литви у ВР: Звертаюся до вас давньою і достойною мовою, яку довго переслідували та знищували

Президент Литви у ВР: Звертаюся до вас давньою і достойною мовою, яку довго переслідували та знищували

Укрінформ
Виступ Гітанаса Наусєди у Верховній Раді України

Шановні депутати, дорогі брати і сестри українці!

Я прибув до вашої країни зі звісткою дружби і співпраці. Звертаюся до вас давньою і достойною мовою, яку довго переслідували та знищували. Однак не знищили! Сподіваюся, що слова, які я сьогодні скажу, допоможуть нам прокласти шляхи до спільного майбутнього. Ми завжди зможемо опиратися на своє спільне минуле.

30 років тому, коли Литва боронила свою свободу під час кривавих січневих подій, українські добровольці поспішали на допомогу пліч-о-пліч із героями нашої свободи. І ми, литовці, кожного разу були поруч, коли народ України ставав на захист своєї гідності. Багато століть до того ми були разом і навіть мали спільну державу. Ми торгували, вели культурний обмін, чинили опір спільному ворогові.

Наші народи разом захищали дорогі для європейської цивілізації цінності: повагу верховенства права, свободу людини і демократії. Литовсько-українська єдність проявляється і  у спільних героях. Не випадково саме тут, у Києві, спочив переможець битви під Оршею Костянтин Острозький, а в Острозі – герой Хотина Ян Кароль Ходкевич.

І хоча минуло сім років від початку військової агресії, яка зруйнувала міжнародний порядок і злагоду у Європі, ми, литовці, далі твердо кажемо: «Крим – це Україна».

Ми твердо засуджуємо незаконні дії Росії, виступаємо за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та вітаємо ініціативу Києва у створенні  міжнародної «Кримської платформи».

Любий народе України! Литва бачить зусилля України у напрямку до політичного розв'язання конфлікту на Донбасі. Ми недвозначно закликаємо Росію та угрупування, які вона підтримує, невідкладно виконати вимоги Мінських угод.

Санкції проти Росії мусять діяти доти, доки вона не залишить незаконно зайняті території України. Не маємо сумнівів, що міцній Україні – місце в міцній Європі. Щиро підтримуємо цивілізаційний вибір Україною напрямку до європейської та євроатлантичної інтеграції, як затверджено в Конституції держави. Литва завжди підтримувала вас на шляху до Європейського Союзу і НАТО. Ми знаємо краще, ніж будь-хто інший, що на вас чекають важкі випробування,  та готові поділитися досвідом.

Моя країна не стала б членом Європейського Союзу і НАТО, якби не намір досягати спільних політичних цілей. Ми також пересвідчилися, що будь-якій країні, яка прагне змін, необхідний діалог із громадянським суспільством.

Крокуючи до членства в Європейському Союзі, не забувайте, що успіх реформ потрібний, перш за все, для забезпечення добробуту населення та стабільності самої держави. Сподіваюсь, що на конференції з питань реформ в Україні, яка відбудеться в липні у Вільнюсі, ми обов’язково почуємо, що представники влади і громадянського суспільства, підприємці України, міжнародні партнери і експерти думають про майбутнє вашої країни.

Підприємці моєї країни також із нетерпінням чекають на можливість долучитися до процвітання  України. Литва прагне розвивати зв’язки з Україною в галузі телекомунікацій, інформаційних технологій та інновацій. Я вірю, що тісна взаємодія між нашими країнами, утворення цифрової економіки могли б відкрити корисні можливості для розвитку української промисловості, підприємств та для громадян. Я певний, що цьогорічний литовсько-український економічний форум стане ще однією нагодою зміцнити існуючі і створити нові зв’язки.

Хоча ми зараз потерпаємо від тимчасових ускладнень, зумовлених пандемією коронавірусу, я вірю, що кризу буде подолано за допомогою масового щеплення. Тому я особисто наполягаю, щоб лідери Європейського Союзу домовилися щодо солідарного механізму розподілу вакцин із країнами «Східного партнерства».

Шановні, дозвольте мені додати кілька слів про спільні проблеми, які зумовлені небезпечною Білоруською атомною електростанцією. Будівельник електростанції – Росія – не лише піддала ризику здоров'я жителів регіону, але й намагається використати проект електростанції для розширення свого впливу. Зростаюча нестабільність у Білорусі означає пряму загрозу для інтересів не лише Литви, але й України. Тому сьогодні хочу прилюдно закликати владу України та її народ підтримати позицію країн Балтії стосовно Білоруської атомної електростанції та не купувати електроенергії, виробленої в Островці. Дякую.

Великі надії покладаємо і на проект синхронізації країн Балтії з електричними мережами континентальної Європи. На погляд Литви, кожній державі нашого регіону, яка намагається зменшити вплив Росії, необхідно зміцнювати енергетичну незалежність.

Скажу відверто, вчасні інвестиції дозволили Литві зменшити пряму загрозу, яку несуть такі нові російські енергетичні проекти, як трубопровід Північний Потік - 2. Тому раді чути, що і Україна має намір прямувати шляхом синхронізації електричних мереж із континентальною Європою.

Дорогі мої, століття спільної історії навчили литовців шанувати волелюбний український народ та високо цінити ваш незалежний характер. Сьогодні ми з великою радістю спостерігаємо відновлення і відродження вашої країни, достойної європейської держави, яка знає свою цінність. Литва може вам допомогти на шляху реформ та обов'язково робитиме це в майбутньому.

Український народ вартий змін, сповнених надією. Цього заслужив і колишній керівник хору, шановний Альбертас Роже, який 35 років тому обрав Україну своєю другою домівкою. Цього заслужили всі українці, якого б походження вони не були і де б вони не жили.

Слава Україні!

Джерело: Офіційний портал парламенту України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-