Представник роду Габсбургів переконаний, що Україна має приєднатися до ЄС

Представник роду Габсбургів переконаний, що Україна має приєднатися до ЄС

Укрінформ
Онук австро-угорського імператора виступив з проукраїнською промовою

Карл Габсбург-Лотаринзький належить до тих європейців, які твердо переконані, що Європейський Союз як проєкт Об’єднаної Європи все ще не відбувся повністю. Це станеться лише тоді, коли до ЄС приєднається решта європейських країн. У тому числі Україна, яка нині захищає європейські цінності та ідеали від агресивного сусіда на східному фланзі Європи.

При цьому прийняття нових членів до цього «європейського клубу» не повинне обумовлюватися суто економічними аспектами. Зрештою, головна цінність проєкту полягає у створенні простору стабільності та безпеки на європейському континенті. І Євросоюз уже довів, що є тим успішним мирним проєктом: десятки років між його учасниками, котрі колись воювали одне з одним, панують співпраця та порозуміння.

Своїми думками щодо України й Європи онук останнього імператора Австро-Угорщини та президент Пан’європейського руху Австрії поділився під час заходу, організованого днями Українсько-австрійською асоціацією (UAA). Під час віртуальної зустрічі в зумі Карл фон Габсбург виступив з промовою, а також охоче прокоментував низку питань від українських і європейських учасників, зокрема кореспондента Укрінформу.

Карл фон Габсбург
Карл фон Габсбург

ЄВРОПА І ЄВРОСОЮЗ – ПОКИ РІЗНІ РЕЧІ, ЯКІ МАЮТЬ БУТИ ТОТОЖНИМИ

«Усі, хто серйозно ставляться до європейського об’єднання, повинні працювати над тим, аби кожна європейська країна могла приєднатися до Європейського Союзу», – заявив під час виступу Карл Габсбург-Лотаринзький, у минулому також член Європарламенту.

Пояснюючи у простих словах суть пан’європейського руху, він указав на те, що «пан’європеєць завжди скаже, що Європа – це не лише ЄС».

«Бо коли я подорожую за межами Європейського континенту, і люди говорять про Європу, то вони не мають не увазі Європу. Вони мають на увазі Євросоюз».

Слушне спостереження, яке можна доповнити тим, що ототожнювати ЄС із Європою можуть і на самому європейському континенті, наприклад у нашій країні.

Альфред Праус
Альфред Праус

Увагу на це звернув президент UAA Альфред Праус, який виступав модератом онлайн-зустрічі. Так, він указав на своє здивування, коли неодноразово чув від українців про «поїду в Європу» в контексті поїздки саме у Євросоюз.

«Це при тому, що Україна – це і є Європа».

Крім того, багато українців «думають у доларах, а не в євро», зазначив австрієць.

Карл фон Габсбург, обізнаний з українськими реаліями «з перших вуст», оскільки є власником радіостанції «Країна FM», вважає, що все змінити можуть чіткі перспективи членства України в ЄС.

За його словами, Україна, як багато інших країн Східної Європи, орієнтується значною мірою на Сполучені Штати чи альянси з домінуванням США (як, наприклад, НАТО). Серед причин цього могло бути й те, що Євросоюз не пропонував Україні чіткої перспективи.

Водночас в останні роки Україна чітко заявляє, що хоче бути частиною ЄС, і «європеїзм дедалі посилюється в країні» – зокрема, як протидія нав’язуваній сусідньою Росією системі. На цьому тлі чітка перспектива членства в ЄС може значно посилити проєвропейські настрої серед українців.

«Думаю, якщо продемонструвати чітку європейську перспективу, то ці, пов’язані зі США елементи, просто йтимуть на спад», – вважає президент Пан’європейського руху Австрії.

УКРАЇНА – ДУЖЕ СПЕЦИФІЧНИЙ КЕЙС ДЛЯ ЄВРОПИ

На переконання Карла фон Габсбурга, погляди європейців мають спрямовуватися і на Схід (разом з Південно-Східними Балканами), де Україна своїм Євромайданом, або Революцією Гідності «чітко дала зрозуміти, що її громадяни вбачають своє майбутнє у Європі, а не під російським домінуванням».

І в цьому плані важливо, аби Євросоюз трансформував свою європейську політику сусідства щодо України в «конкретну політику, яка передбачатиме перспективу членства».

«Багато домашньої роботи має зробити й сама Україна. Зокрема, у таких сферах, як забезпечення верховенства права та боротьба з корупцією», – переконаний австрійський політик та бізнесмен.

При цьому, на думку Габсбурга-Лотаринзького, розмови про те, що Україну зарано брати в ЄС, як і раніше про те, що Болгарію та Румунію занадто рано прийняли, є абсолютно безпідставними. «Особливо якщо брати до уваги те, що було на самому початку, – ідею, якою має бути Об’єднана Європа –континентом стабільності та безпеки, де може успішно працювати велика економіка».

На його переконання, окремі європейські країни, навіть за наявних проблем, слід прийняти до європейської спільноти й інтегрувати до цього «простору стабільності та безпеки».

«ЄС був і залишається найбільш успішним мирним проєктом. Уже 70 років на континенті, де колись постійно велися війни, панує мир. Тому ця ідея Об’єднаної Європи є дуже важливою. Ми не повинні її зруйнувати якимись економічними аспектами, які, звичайно, залишається вагомими», – переконаний Габсбург.

При цьому Україна має віднайти свій власний шлях до Євросоюзу, бо її випадок – унікальний, її не можна порівнювати з іншими кандидатами на членство.

«Україна – дуже специфічний кейс для Європи. Це така велика країна, з такими неймовірними ресурсами, з такою потенційною силою – що вона не може порівнюватися з іншими країнами, які також претендують на членство в ЄС. Інші країни – невеликі, вони не мають такої потенційної сили, яку має Україна. Україна має знайти свій власний шлях до Євросоюзу», – заявив австрієць.

НА ЗАХИСТІ СХІДНОГО ФЛАНГУ ЄВРОПИ

Глава дому Габсбургів маю чітку позицію щодо Криму та Донбасу – тем, при обговоренні яких чимало європейських політиків намагаються ухилитися від згадування агресії РФ. Для президента Пан’європейського руху Австрії тут усе очевидно: Росія є агресором, окупантом і має понести покарання.

«Ми як пан’європейці завжди наголошуємо на тому, що Україна є частиною Європи та європейського безпекового планування. Слід постійно нагадувати: ми не забуваємо про те, що відбулося і відбувається на території України, частину якої окуповано її східним сусідом. Мені тут навіть складно підібрати слова, у який саме спосіб – з порушенням усіх можливих міжнародних угод, у тому числі договорів, які росіяни самі просували, порушенням рішень міжнародних судів, – заявив Карл фон Габсбург. – Усе, що там відбувається, абсолютно неприйнятно. І ми не можемо сприйняти це грубе порушення міжнародного права, прав людини».

Зокрема, європейці не повинні забувати про Крим і «ніколи не переставати вказувати на те, що це – незаконна іноземна окупація за допомогою сили частини України».

«Як європейці ми трохи випустили Крим з фокусу нашої уваги. І це сумно. Ми повинні постійно наголошувати на тому, що Крим незаконно окупований, і закликати до скасування цих незаконних дій, – заявив Габсбург. – Хоча я реаліст і розумію, що це припинення окупації не відбудеться сьогодні чи завтра, але це те, про що ми маємо говорити».

«Для цього потрібна спільна європейська відповідь, у тому числі через накладення санкцій, для протидії цій агресії, що відбувається на східному фланзі Європи, який нині утримує Україна».

«Тому ми у боргу перед Україною, яка, власне, захищає європейські ідеали», – зазначив представник роду Габсбургів.

Василь Короткий, Відень

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-