Таран: Для України є цінним досвід швидкого набуття членства Литви в НАТО

Таран: Для України є цінним досвід швидкого набуття членства Литви в НАТО

Фото
Укрінформ
Міністр оборони України Андрій Таран заявляє, що досвід швидкого руху Литви до набуття членства у НАТО є цінним і прикладним.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр Міноборони України.

“Сьогодні, 19 березня, у Міністерстві оборони України відбулися переговори між делегаціями Міністерства оборони України та Міністерства національної оборони Литовської Республіки”, - ідеться у повідомленні.

На думку Тарана, у 2019-2021 роках в питаннях воєнно-політичного співробітництва між Україною та Литвою продовжувала чітко простежуватися тенденція поглиблення двостороннього партнерства.

“Ми особливо цінуємо роль Литовської Республіки як члена Північноатлантичного Альянсу і давнього та послідовного друга України в підтримці українських багатосторонніх ініціатив та процесу її євроатлантичної інтеграції. Крім того, нас об’єднує схожість стратегічних викликів в оборонній сфері, які постають перед нашими країнами. Багато у чому досвід швидкого руху Литви до набуття членства у НАТО є для нас цінним і прикладним", — зазначив Таран.

Міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас наголосив на важливості діяльності іноземних радників.

“Із нашого досвіду, багато в чому Литва своїм якнайшвидшим входженням до НАТО завдячує саме максимальній інтеграції іноземних радників до процесів розробки та прийняття рішень з найбільш принципових питань. Складовою цього процесу є призначення на найбільш важливі позиції в секторі оборони осіб, які пройшли відповідне професійне навчання в західних військових освітніх закладах", - сказав він.

Міністр оборони України окремо підкреслив значення, якого українське оборонне відомство надає процесу запровадження демократичного цивільного контролю у воєнній сфері як засадничого принципу реформування вітчизняних Збройних Сил з метою приведення їх у відповідність до принципів і підходів держав-членів НАТО.

Сторони також обговорили окремі питання діяльності Литовсько-Польсько-Української бригади та реалістичні моделі обміну даними між державами. Таран назвав ЛИТПОЛУКРБРИГ ідеальним прикладом внеску України спільно з партнерами у європейську систему колективної безпеки, що демонструє ефективність нашого співробітництва.

Міністр оборони України детально поінформував литовського колегу про ситуацію в районі операції Об’єднаних Сил. Також Таран висловив глибоку вдячність за міжнародно-технічну і консультативно-дорадчу підтримку Збройним Силам України.

Читайте також: Японія підтвердила намір взяти участь у «Сі Бриз-2021» — Таран

Анушаускас запросив Тарана відвідати з візитом Литку цього року.

У свою чергу, Таран запросив литовського колегу взяти участь у святкових заходах із відзначення 30-ї річниці Незалежності України 24 серпня 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, 18 березня Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак зустрівся з делегацією Литовської Республіки на чолі з міністром національної оборони Литовської Республіки Арвідасом Анушаускасом. Він подякував міністру національної оборони Литви за допомогу Україні у відповідь на збройну агресію РФ.

Фото: Міноборони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-