У відносинах з Китаєм Україні потрібно враховувати низку чинників – експерт

У відносинах з Китаєм Україні потрібно враховувати низку чинників – експерт

Укрінформ
У відносинах з Китаєм Україні потрібно враховувати низку чинників, зокрема той, що Китай публічно не засуджує російську агресію.

Як передає Укрінформ, таку думку у програмі «На самом деле: Мир» телеканалу «Дом» висловив науковий директор фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» Олексій Гарань.

Він зазначив, що у світі немає сумніву, що Китай зараз стає наддержавою. Однак опитування показують, що політика Китаю дестабілізує світ.

«Тобто Китаю бояться. І я думаю, бояться досить обґрунтовано», — сказав Гарань.

Як приклад експерт навів нинішню ситуацію навколо об'єднання «Мотор Січ», коли український уряд ухвалив принципове рішення не передавати стратегічні технології Китаю. «І з чим це пов'язано? Це пов'язано з тим, що Китаю бояться. Китаю боїться Японія, Китаю бояться Сполучені Штати. Вони бояться, що технології виявляться в руках режиму, який загалом займається експансією. Ми бачимо цю експансію щодо островів у Південно-Китайському і Східно-Китайському морях. Насправді там Китай проводить політику, яка багато в чому нагадує політику Росії», — прокоментував Гарань.

Ще один приклад: Україна у 1998 році продала Китаю недобудований тоді авіаносець «Варяг». Китайська сторона заявляла, що авіаносець перетворять на центр розваг. «І що сталося з цим недобудованим авіаносцем? Китайці порушили зобов'язання: вони добудували «Варяг» і зараз це один з двох китайських авіаносців. Це не означає, що ми не повинні розвивати відносини з Китаєм економічні — це важливо. Але ми повинні розуміти й ті обмеження, які є», — додав науковий директор фонду.

Також Україні потрібно враховувати взаємини в рамках збройного конфлікту і російської окупації частини територій. Китай не визнав окупацію Криму. Більш того всі китайські інвестиції та проєкти в Криму після 2014 року були заморожені. «Чому? Тому що у Китаю теж є проблемні території: Тайвань, Тибет, Гонконг. І тому Китай принципово не визнає російську окупацію Криму. Але водночас на міжнародній арені Китай не виступає безпосередньо з осудом російської політики. Це хитра китайська політика: вони використовують те, що позиції Росії зараз ослабли й китайці мають можливість отримувати з Росії досить дешеву сировину», — підсумував Гарань.

Читайте також: Британія розглядає Росію та Китай як найбільші загрози національній безпеці

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня РНБО ухвалила рішення, згідно з яким підприємство «Мотор Січ» буде повернене у власність української держави у законний спосіб.

Раніше Україна запровадила обмежувальні заходи на три роки до громадянина Китаю Ван Цзін та трьох розташованих у Китаї компаній. Під санкції потрапила також компанія з Британських Віргінських островів.

8 січня Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів.

У січні Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ «Мотор Січ». Глава відомства Вілбур Росс заявив, що Сполучені Штати хочуть попередити експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

На початку серпня 2020 року в групі DCH повідомили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

6 серпня АМКУ повідомив, що проведе оцінку продажу підприємства «Мотор Січ» на відповідність конкурентному законодавству.

4 вересня китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» подали до Міністерства юстиції претензійний документ - Notice of Investment Dispute про намір звернутися до міжнародного арбітражу для стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд дол. До складу робочої групи з доарбітражного врегулювання входить і представник АМКУ.

У листопаді минулого року стало відомо, що китайські інвестори «Мотор Січі» найняли три юркомпанії для процесу проти України на $3,5 мільярди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-