Депутатам місцевих та облрад практично заборонили голосувати в умовах конфлікту інтересів

Депутатам місцевих та облрад практично заборонили голосувати в умовах конфлікту інтересів

Укрінформ
В Україні набула чинності майже повна заборона на голосування депутатів місцевих та обласних рад в умовах конфлікту інтересів.

Як передає Укрінформ, набув чинності Закон «Про внесення змін до статті 59-1 закону «Про місцеве самоврядування» щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих,обласних рад, сільських, селищних та міських голів набув чинності, який було напередодні опубліковано у «Голосі України».

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 19 лютого підтримала пропозиції Президента до законопроєкту «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, усунувши колізію у законодавстві про конфлікт інтересів у місцевих радах.

У пояснювальній записці зазначається, що в законах, які регулюють конфлікт інтересів, є колізія. З одного боку закон «Про місцеве самоврядування» дозволяє брати участь в ухваленні рішення (в умовах конфлікту інтересів) у разі самостійного публічного оголошення про це, а з іншого – ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 35 закону «Про запобігання корупції» забороняє особі брати участь в ухваленні рішення після повідомлення про конфлікт інтересів.

Читайте також: На керівні посади в Харківській ОДА повернули чиновників, звільнених попереднім головою

Законопроєктом, який надійшов на підпис главі держави, пропонувалося викласти у новій редакції ч. 1 ст. 59-1 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та визначити, що врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів здійснюється відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

Водночас Президент у пропозиціях до закону зазначає, що законом не врегульовано конфлікт інтересів у діяльності голів обласних, районних, районних у містах рад.

Відтак пропозиції Володимира Зеленського, які були підтримані депутатами, встановлюють майже повну заборону на голосування в умовах конфлікту інтересів на сесії відповідної ради для діяльності голів обласних, районних, районних у містах рад, а також для сільського, селищного, міського голови, секретаря, депутатів сільської, селищної, міської ради та голів обласних, районних, районних у містах рад.

При цьому названі особи можуть брати участь у голосуваннях відповідних рад, якщо наявна загроза втрати їхньої повноважності (не можуть ухвалювати рішення - ред.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-