Росія намагалась нав’язати ТКГ «експертку», засуджену за тероризм - Україна попросила перерву

Росія намагалась нав’язати ТКГ «експертку», засуджену за тероризм - Україна попросила перерву

Укрінформ
Модератор від ОБСЄ посол П'єр Морель оголосив перерву в засіданні робочої групи Тристоронньої контактної групи з політичних питань у зв'язку з проханням української сторони видалити з групи "експерта" з Донецька.

Як передає Укрінформ, про це на своїй сторінці в Фейсбуці написав представник Окремих районів Донецької області України в ТКГ, журналіст Сергій Гармаш.

"Робоча група ТКГ з політичних питань сьогодні працювала лише одну годину. Модератор групи від ОБСЄ посол Морель оголосив перерву на прохання української сторони. Ніякого демаршу, просто Україна, у повній відповідності з Мінськими угодами, попросила ОБСЄ видалити з групи запрошену з Донецька російською стороною "експертку" Маю Пирогову. Ця громадянка в Україні була засуджена за тероризм на 10 років і оголошена в розшук", - пояснив Гармаш.

За його словами, "такі "учасники" делегітимізують переговори, чим, власне, позбавляють їх сенсу.

Читайте також: На серйозну війну у Росії зараз немає ані грошей, ані людей - Гармаш

Оскільки посол Морель заявив, що це не в його компетенції, то ми попросили перерву, доки це питання не врегулює ТКГ, до компетенції якої, за словами представника ОБСЄ, належать подібні проблеми".

Також, зазначив журналіст, актуальною залишається "участь запрошених РФ з Луганська в окремому вікні, на що українська сторона не давала своєї згоди".

"На жаль, - підкреслив Гармаш, - начебто за дужками залишається сам факт участі в переговорах людей, які не представляють жодного з членів ТКГ, хоча в пункті 13 Мінського комплексу заходів чітко написано, що робочі групи відображають склад ТКГ. Сподіваюся, що завтра на ТКГ Леонід Макарович (Кравчук - ред.) порушить і це питання. Тим більше, що посол Морель обґрунтовує їх участь "усталеною практикою", яка стала усталеною, тому що "півтора місяці Кравчук на ТКГ мовчить". Він навіть висловив сподівання, що завтра на ТКГ "нарешті, нарешті (!) буде реакція України".

Як заявив Гармаш, Морель "не розуміє, які претензії можуть бути до нього, якщо сама Україна недостатньо активно порушує ці питання на ТКГ... Насправді, Кравчук не мовчить, але, щоправда, і по столу черевиком не стукає. Напевно, саме це розглядається ОБСЄ як досить активна позиція, щоб реагувати на нього.

Читайте також: Кравчук на засіданні ТКГ порушив тему «незрозумілих людей» - Гармаш

До речі, варто зазначити, що це вже новинка. Якщо раніше на всі наші запитання "відмазкою" був Горбулін, який нібито запровадив практику "не цікавитися статусом учасників переговорів", то тепер батьком порушень Тристороннього мінського формату і мінських документів оголошений ще й Кравчук... Тобто завтра Леоніду Макаровичу буде про що поговорити з Грау і Гризловим".

Як повідомляв Украінформ, Гармаш вважає, що українська сторона повинна жорсткіше вимагати дотримання формату переговорів в ТКГ, а в разі подальшої участі в них якихось «громадських експертів» допускає свій вихід з делегації України.

За словами Гармаша, на засіданні робочої групи з політичних питань в ТКГ 2 березня нав'язувалася обговорення плану ОРДЛО, чим порушуються Мінські угоди.

В інтерв'ю виданню «Цензор.нет» Гармаш заявив, що Україна в рамках Мінських угод вправі вимагати в ТКГ участі представників ОРДЛО в консультаціях тільки по темі місцевих виборів і самоврядування, а питання безпеки, обміну полоненими, економіки та екології повинні вирішуватися з Росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-