Звільнення глав НАБУ та Держбюро розслідувань: Рада цього тижня звернеться до КСУ

Звільнення глав НАБУ та Держбюро розслідувань: Рада цього тижня звернеться до КСУ

Укрінформ
Верховна Рада на поточному пленарному тижні планує спрямувати до Конституційного Суду для надання висновку законопроєкт № 5133, яким передбачається згода парламенту на призначення та звільнення керівників названих структур.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це поінформував Голова Верховної Ради Дмитро Разумков під час засідання погоджувальної ради в понеділок.

"Важливим питанням буде питання направлення до Конституційного Суду законопроєкту №5133 про унормування питання призначення директора НАБУ і директора ДБР для того, щоб привести у відповідність до Конституції. Оскільки ви знаєте добре і про рішення Конституційного Суду, і про ті проблеми, які сьогодні виникають у зв'язку з цим. І я впевнений, що парламент готовий буде долучитися до вирішення цього питання і якомога швидше розглянути його в стінах Верховної Ради України", - зазначив спікер.

Він додав, що "буде достатньо напружений тиждень".

Читайте також: На сайті Ради з’явився текст законопроєкту про НАБУ

Серед питань порядку денного - законопроєкти, пов'язані з земельною реформою, - №2194 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" і №2195 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони". Вони мають бути розглянуті у вівторок.

Крім того, Разумков розповів, що під час відрядження на Хмельниччину він зустрівся з представниками бізнесу, які порушили питання законопроєкту про індустріальні парки.

Читайте також: Конституційні зміни: вдосконалити НАБУ і ДБР чи Ситника зняти?

Голова ВР сподівається, що на цьому тижні Рада може ухвалити його в першому читанні і до другого читання врахувати всі пропозиції народних депутатів і представників бізнесу, щоб напрацювати якісний документ, "який допоможе залучити інвестиції - як внутрішні, так і зовнішні - до України для того, щоб максимально створити умови для ведення бізнесу на території нашої держави і створити конкурентні спроможності для цього виду діяльності".

Як повідомляв Укрінформ, раніше Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував Верховній Раді включити до порядку денного та спрямувати до Конституційного Суду для надання висновку законопроєкт № 5133 "Про внесення змін до статей 85 та 106 Конституції України (щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань)", яким передбачається згода парламенту на призначення та звільнення керівників названих структур.

Автори законодавчої ініціативи пропонують внести зміни до статті 85 Конституції України, встановивши, що Верховна Рада надає згоду на призначення на посаду за результатами конкурсного відбору та звільнення з посади Президентом України директора Національного антикорупційного бюро України.

Згода парламенту, в разі схвалення пропозиції, потрібна буде і для призначення та звільнення директора Державного бюро розслідувань.

Крім цього пропонується доповнити статтю 106 Конституції України, встановивши, що глава держави призначає директора НАБУ, відібраного на конкурсі, та звільняє його за згодою Верховної Ради.

Читайте також: Новий законопроєкт про НАБУ: чим зарадить і які містить ризики

Також до повноважень глави держави законодавці пропонують віднести і призначення директора ДБР, якого обрала конкурсна комісія, та його звільнення за погодженням парламенту.

Конституційний Суд восени 2020 року визнав неконституційною процедуру призначення директора НАБУ, яка була визначена у профільному законі. Згідно з нею Президент України призначав директора бюро одноособово з-поміж претендентів, відібраних конкурсною комісією.

Директор Державного бюро розслідувань призначається на посаду Президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-