В Японії високо оцінили рішення РНБО стосовно «Мотор Січі» - посол України

В Японії високо оцінили рішення РНБО стосовно «Мотор Січі» - посол України

Укрінформ
Офіційні кола Японії високо оцінили рішення РНБО, згідно з яким підприємство «Мотор Січ» буде повернене у власність Української держави у законний спосіб.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив посол України в Японії Сергій Корсунський під час онлайн-дискусії «Американсько – японський безпековий союз: ключові поради для України» у понеділок.

«В Японії високо оцінили наше рішення стосовно «Мотор Січі». Під час моїх офіційних зустрічей високого рівня ніхто цього не приховував. Ми знали, що Японію це турбує, і дуже добре, що ці рішення були прийняті», - сказав Корсунський.

Він додав, що давно стежить за розвитком ситуації навколо «Мотор Січі» і вважає, що була зроблена «величезна дурниця з цією всією історією», тому особисто теж підтримує повернення підприємства у власність української держави.

Дипломат також висловив переконання, що Україні треба зміцнювати безпековий діалог з Японією.

У цьому контексті посол поінформував, що в Країні сходу сонця ведеться дискусія «Японія локальна чи Японія глобальна».

На думку Корсунського, подібна дискусія «Україна локальна чи Україна глобальна» була б корисною і для нашої країни, аби визначитися, чи ми хочемо бути частиною демократичного табору, який «дійсно створює наше спільне майбутнє, чи ми намагаємося підхопити якісь примарні переваги від того, що є Китай».

Читайте також: Заяви про націоналізацію «Мотор Січі» є елементом інформаційної війни проти України – Данілов

«Якщо ми говоримо про те, що ми є частиною демократичного світу, що США для нас основний провайдер безпеки, іншого контексту навіть уявити собі неможливо, то ми маємо розуміти, що все, що стосуватиметься Китаю, буде дуже прискіпливо розглядатися нашими союзниками і партнерами і у G7, і у G20. Тому що будь-яка передача технологій, будь-яке співробітництво, яке може порушити баланс сил у плані безпеки, буде розглядатися дуже погано», - застеріг посол України.

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня РНБО ухвалила рішення, згідно з яким підприємство «Мотор Січ» буде повернене у власність української держави у законний спосіб.

Раніше Україна запровадила обмежувальні заходи на три роки до громадянина Китаю Ван Цзін та трьох розташованих у Китаї компаній. Під санкції потрапила також компанія з Британських Віргінських островів.

8 січня Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів.

У січні Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ «Мотор Січ». Глава відомства Вілбур Росс заявив, що Сполучені Штати хочуть попередити експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

На початку серпня 2020 року в групі DCH повідомили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

Читайте також: Шмигаль каже, що не чув про законопроєкт щодо націоналізації «Мотор Січі»

6 серпня АМКУ повідомив, що проведе оцінку продажу підприємства «Мотор Січ» на відповідність конкурентному законодавству.

4 вересня китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» подали до Міністерства юстиції претензійний документ - Notice of Investment Dispute про намір звернутися до міжнародного арбітражу для стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд дол. До складу робочої групи з доарбітражного врегулювання входить і представник АМКУ.

У листопаді минулого року стало відомо, що китайські інвестори «Мотор Січі» найняли три юркомпанії для процесу проти України на $3,5 мільярди.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-