«Плівки Суркова-Медведчука» і не тільки: Арахамія пропонує Раді створити ТСК

«Плівки Суркова-Медведчука» і не тільки: Арахамія пропонує Раді створити ТСК

Укрінформ
Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зареєстрував проєкт постанови про створення у ВР тимчасової слідчої комісії для розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, спрямованих на співпрацю з державою-агресором.

Як передає Укрінформ, відповідний проєкт постанови №5243 "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України" оприлюднено на сайті Верховної Ради.

"Головним завданням Тимчасової слідчої комісії є вивчення та розслідування фактів щодо можливого надання представниками державної влади України та іншими особами державі-агресору допомоги в протиправній діяльності проти України, а також виявлення та попередження загроз суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній економічній чи інформаційній безпеці України", - йдеться у пояснювальній записці.

Метою створення ТСК є "встановлення фактів щодо можливих протиправних дій представників державної влади України, спрямованих на співпрацю з державою-агресором та іншу антиукраїнську діяльність".

Зокрема, у пояснювальній записці зазначається, що в засобах масової інформації опубліковано аудіозаписи, які свідчать про співпрацю представників державної влади України з посадовими особами держави-агресора, зокрема щодо схем постачання електроенергії до анексованого Російською Федерацією Криму, питання обміну військовополоненими на тимчасово окупованому Донбасі, отримання прибутку ціною державних інтересів, прав та свобод громадян України.

Головою комісії пропонується обрати народного депутата від фракції "Слуга народу" Мар'яну Безуглу, а її заступником - депутата від "Опозиційної платформи за життя" Нестора Шуфрича.

Передбачається, що у роботі ТСК братимуть участь 11 народних депутатів.

Наразі до складу комісії пропонують включити народних депутатів Юрія Мисягіна, Віталія Безгіна, Олександра Мережка, Олександра Завітневича, Олексія Жмеренецького, Святослава Юраша, Олену Хоменко (усі - члени фракції "Слуга народу"), Ігоря Гузя (депутатська група "Партія "За майбутнє"), Миколу Люшняка (група "Довіра").

Напередодні Арахамія повідомляв, що фракції "Голос", "Європейська солідарність" не надали своїх представників до складу ТСК.

Проєктом постанови пропонується також визначити термін діяльності Тимчасової слідчої комісії – один рік з дня її утворення.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що партія "СН" ініціює створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування справи "вагнерівців" та "плівок Суркова-Медведчука".

7 вересня на сайті електронних петицій ВР було зареєстровано петицію з вимогою створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування можливої державної зради у справі «вагнерівців». Станом на 13 вересня петиція зібрала необхідні 25 тисяч голосів.

18 серпня журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через ймовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

Читайте також: Причетні до прийняття Харківських угод відповідатимуть незалежно від прізвищ - Данілов

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони, заявив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 «вагнерівців».

4 вересня віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді щодо справи "вагнерівців" дасть змогу довести, що звинувачення на адресу найвищих посадовців України у зриві спецоперації із затримання бойовиків не знайшли свого підтвердження.

25 лютого видання Цензор.НЕТ оприлюднило аудіозапис розмови двох людей з голосами, схожими на голоси лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука і колишнього помічника президента Росії Владислава Суркова, які обговорюють поставки електроенергії в захоплений Крим і обмін полоненими на Донбасі.

Читайте також: Аваков прокоментував «плівки Медведчука-Суркова»

Розмова датована 2014 роком. На аудіозаписі людина з голосом, схожим на голос Медведчука, декілька разів згадує президента України.

Пресслужба Служби безпеки України заявила, що "ці записи ретельно вивчаються слідчим та оперативним підрозділами СБУ щодо наявності в діях співрозмовників ознак кримінального правопорушення".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-