Відкриття Центру протидії дезінформації: Україна ретельно вивчила досвід НАТО і ЄС - Жовква

Відкриття Центру протидії дезінформації: Україна ретельно вивчила досвід НАТО і ЄС - Жовква

Укрінформ
В Україні ретельно вивчали досвід, зокрема НАТО і Європейського Союзу при підготовці до відкриття Центру протидії дезінформації.

Як передає Укрінформ з посиланням на сайт Президента України, про це заступник керівника Офісу Глави держави Ігор Жовква заявив під час участі у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Культура, медіа, туризм».

За словами Жовкви, створення з ініціативи Президента Володимира Зеленського Центру протидії дезінформації підтверджує, що Україна сьогодні перебуває на передовій боротьби з пропагандою та дезінформацією.

«Такий Центр треба було створити щонайменше у 2014 році, коли разом з гібридною розпочалася інформаційна війна. Сьогодні він створюється. Ця ініціатива обговорюється й на міжнародному рівні. Про неї Президент України почав говорити влітку торік, він чітко заявив про цю ініціативу у своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН у вересні 2020 року», – сказав Жовква.

Читайте також: Ткаченко розповів, на які теми реагуватиме Центр інформаційної безпеки

Він наголосив, що в Україні ретельно вивчали досвід інших країн при підготовці до відкриття цього Центру, зокрема таких міжнародних інституцій, як НАТО і Європейський Союз, які перебувають на передовій боротьби з пропагандою.

Заступник керівника Офісу Президента повідомив, що у Фінляндії з 2017 року діє міжнародна організація European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats, до якої входять дев’ять держав. Україна вивчала й цей досвід, а новостворений Центр протидії дезінформації також координуватиме свою роботу з цією структурою.

Жовква звернув увагу, що важливою складовою боротьби із пропагандою є медійна грамотність, і зусилля з її впровадження докладаються, наприклад, на рівні ЮНЕСКО, і наразі йде активна робота щодо винесення цього питання на рівень Генеральної Асамблеї ООН.

«Україна зараз на рівні свого дипломатичного корпусу приєднується до цих ініціатив, щоб включити до них і питання контрпропаганди», – зазначив заступник керівника Офісу Президента.

На думку Жовкви, навіть якби не було всіх цих міжнародних зусиль, Україна все одно мала б активно діяти у напрямку боротьби з пропагандою.

Читайте також: Єрмак: В інформвійні проти України — батальйони ботів й «фейкомети»

«Адже Україна сьогодні – на передовій боротьби з пропагандою. Але завдяки тому, що такі зусилля є, ми об'єднуємо наш потенціал. І нас підтримують всі ті країни, які вже здійснили свої конкретні зусилля у боротьбі з пропагандою. Вони підтримують зусилля Президента України, який зробив і буде далі робити внесок у світову боротьбу з пропагандою», – наголосив заступник керівника Офісу Глави держави.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з березня має розпочати працювати Центр протидії дезінформації. Планується, що Центр дасть змогу ефективно відпрацьовувати маніпуляції й фейки, які поширює країна-агресор.

За словами керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, Центр протидії дезінформації має бути створений на базі Ради національної безпеки і оборони і запрацює вже найближчими днями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-