ВАКС скасував постанову, що зупинила розслідування у справі щодо експрезидента України

ВАКС скасував постанову, що зупинила розслідування у справі щодо експрезидента України

Укрінформ
Вищий антикорсуд скасував постанову детектива Національного антикорупційного бюро про зупинення досудового розслідування у справі щодо колишнього президента України.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба ВАКС.

“У вівторок, 9 березня, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду задовольнила скаргу захисника і скасувала постанову детектива про зупинення досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо колишнього Президента України”, - йдеться у повідомленні.

У суді уточнили, що відповідно до норм законодавства, під час розгляду скарги на постанову детектива про зупинення досудового слідства, слідчий суддя зобов’язаний встановити, чи відповідає оскаржувана постанова вимогам закону і чи ґрунтується на засадах кримінального провадження, з точки зору формальних і змістовних критеріїв.

“Заслухавши учасників судового процесу, слідчий суддя дійшла висновку, що із змісту оскаржуваної постанови неможливо встановити мотиви слідства для необхідності звернутися із запитом про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні”, - зазначається у повідомленні.

Як пояснюють у судовій установі, фактично оскаржувана постанова складається з фабули кримінального правопорушення, що міститься у витягу з ЄРДР та одного речення щодо виконання усіх необхідних та можливих слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, а також наявності необхідності виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

Читайте також: Суд у справі про розстріли на Інститутській не зміг допитати свідка

“Детектив у судовому засіданні не надав жодних документів, з яких можна встановити, на виконання яких саме процесуальних дій спрямований запит у межах міжнародного співробітництва. Відтак, у слідчого судді відсутня можливість встановити які саме обставини має намір підтвердити або спростувати орган досудового розслідування і яким чином вони співвідносяться з обставинами кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється колишній Президент України”, - інформують у ВАКС.

Як повідомлялося, 26 жовтня ВАКС відмовився заочно арештовувати Януковича. У суді заявили, що колишньому президенту не обиратимуть запобіжний захід через порушення умов досудового розслідування.

Читайте також: Санкції проти команди Януковича: МЗС просить правоохоронців прискоритися з доказами для ЄС

Раніше ЗМІ повідомляли, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють Януковича у привласненні Межигір'я.

За даними ЗМІ, Генпрокуратура розслідувала справу про заволодіння комплексом будівель будинку відпочинку «Межигір'я». У межах цієї справи було заочно повідомлено про підозру Януковичу.

Потім, після втрати функції слідства, цю справу з ГПУ передали для розслідування детективам НАБУ і прокурором САП. У зв'язку з оголошенням Януковича в розшук НАБУ і САП просили суд заочно взяти під варту експрезидента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-