США мають зробити все, щоб Nord Stream 2 не був завершений – Гербст

США мають зробити все, щоб Nord Stream 2 не був завершений – Гербст

Укрінформ
США мають зробити все, аби запобігти реалізації російського проєкту "Північний потік-2", який принесе шкоду Східній Європі.

Про це заявив директор Центру Євразії Атлантичної ради, посол США в Україні у 2003-06 роках Джон Гербст під час презентації звернення українських і американських політиків, дипломатів та експертів "12 пунктів для зміцнення стратегічного партнерства Сполучених Штатів Америки та України", повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Київського безпекового форуму.

"Ми не можемо дозволити Росії реалізувати свій геополітичний проєкт, який буде шкідливим не лише для України, а й для Європи в цілому... Східна Європа буде страждати, тому ми маємо зробити все, щоб цей проєкт не був завершений", – зазначив Гербст.

Читайте також: У Раді ініціюють меморандум стратегічного партнерства з Конгресом США

За його словами, адміністрація Байдена має дуже хороше розуміння ситуації в Україні та планів Кремля щодо неї. "Але є проблема: певні люди в адміністрації Байдена вважають, що відносини з Німеччиною є дуже важливими, вони були дещо зіпсовані під час адміністрації Трампа, і тепер ці люди намагаються виправити ситуацію. Але дуже важливо, щоб це не відбулося за рахунок України", – підкреслив дипломат.

На його думку, США необхідно або працювати з німецькою стороною для того, щоб зупинити "Північний потік-2", або знайти таке рішення цієї проблеми, яке відповідало б інтересам і Європи, і України. "Тут немає простого шляху розв’язання", – наголосив дипломат, зауваживши, що Росія використовує газ як геополітичну зброю.

Читайте також: Оператор ГТС України підготував кілька сценаріїв на випадок запуску Nord Stream 2

Директор Центру Євразії Атлантичної ради вважає, що президентові США Джозефу Байдену доведеться запроваджувати щодо Росії санкції на кшталт поправок Джексона-Веніка і, можливо, одночасно працювати з Німеччиною, аби не знаходити вуглецевий еквівалент Будапештському меморандуму.

Як повідомляв Укрінформ, газопровід «Північний потік -2» з РФ до Німеччини, довжина якого перевищує 1 200 кілометрів, побудований на 94%. Рік тому завдяки американським санкціям будівництво «Північного потоку-2» було призупинене, однак російська сторона поновила роботи власними силами за згодою німецької сторони.

Україна виступає проти будівництва цього газопроводу. Його противниками також є США, Польща та країни Балтії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-