Президент вважає, що українська мова зараз повністю захищена

Президент вважає, що українська мова зараз повністю захищена

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський переконаний, що питання мови в Україні наразі не на часі, українська мова повністю захищена.

Ті, хто порушують нині питання мови, релігії чи національності, працюють на розкол суспільства, заявив глава держави під час спілкування з журналістами низки телеканалів у рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Конституції все чітко було написано: одна, єдина державна мова - українська. Усі, хто піднімають питання національності, питання мови, питання церкви - це всі люди, які хочуть хайпонути тимчасово з великими, на жаль, наслідками для багатьох людей. Направлені всі ці наслідки на розкол суспільства, я в цьому впевнений. Тому я вважаю, що питання мови не на часі, вважаю, що українська мова повністю захищена», - сказав Зеленський.

Читайте також: Закон про мову: чи звучатиме більше української на Чернігівщині?

Водночас він висловив думку, що «в Україні комфортно повинно бути всім, Україна повинна бути дуже ліберальною» й у мовному питанні також.

«Поважати українську мову треба, але поважати людей усіх також нам потрібно», - зазначив Президент.

Він додав, що якщо той чи інший закон не подобається депутатам, якщо вони бачать у цьому питанні несправедливість, то, за його словами, нормально про це говорити.

У той же час глава держави переконаний, що в усіх складних питаннях спершу потрібен діалог із суспільством.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 16 січня діє стаття 30-та закону про мову, згідно з якою вся сфера обслуговування має перейти на українську мову. Стаття 57 цього закону передбачає штраф за його порушення, який може бути накладений Уповноваженим із захисту державної мови в тому випадку, якщо сторона відмовляється усунути порушення, і воно фіксується повторно протягом року.

Читайте також: МЗС порадило Москві рятувати чукотську мову в Росії, а не російську в Україні

У Верховній Раді 21 січня зареєстровано законопроєкт №4638 «Про внесення змін до статті 57 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яким пропонується вилучити зі статті 57 закону пункти, які стосуються накладення штрафів за порушення закону про мову.

Законопроєкт №4638-2 «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо набрання чинності статті 57 цього закону зареєстрований 9 лютого. Автори проєкту пропонують відкласти штрафи за порушення закону на 1,5 року (до липня 2022 р.). Таку пропозицію народні депутати пояснюють прагненням полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії коронавірусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-