КСУ опублікував подання депутатів щодо призначення Шкарлета

КСУ опублікував подання депутатів щодо призначення Шкарлета

Документ
Укрінформ
У Конституційному Суді опублікували подання народних депутатів щодо оскарження постанови Верховної Ради про призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки.

Про це інформує пресслужба Конституційного Суду, передає Укрінформ.

“З текстом конституційного подання можна ознайомитися на офіційному вебсайті суду в рубриці «На розгляді суду», - йдеться у повідомленні.

Автори клопотання просять визнати неконституційною постанову (про призначення Шкарлета міністром освіти і науки - ред.) «у зв’язку з порушенням встановленої Конституцією процедури її прийняття».

Парламентарії наголошують, що “нелегітимне обрання та перебування Шкарлета на посаді міністра освіти і науки та у складі Кабінету Міністрів зумовлює значні негативні наслідки як для вітчизняної освіти та науки, так і для держави та суспільства загалом”.

“За таких обставин Міністерство освіти і науки як центральний орган виконавчої влади не може забезпечити формування та реалізацію державної політики у сферах освіти і науки, наукової, науково-технічної діяльності, інноваційної діяльності в зазначених сферах, трансферу (передачі) технологій, а також забезпечити формування та реалізацію державної політики у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю закладів освіти, підприємств, установ та організацій, які надають послуги у сфері освіти або провадять іншу діяльність, пов'язану з наданням таких послуг, незалежно від їх підпорядкування і форми власності”, - уточнюється у документі.

Читайте також: У Конституційному Суді оскаржили призначення Шкарлета - депутатка

Окрім того, як вважають народні депутати, перебування Шкарлета у складі Кабінету Міністрів “ставить під сумнів легітимність діяльності вищого органу у системі органів виконавчої влади”.

Таким чином, на думку парламентаріїв, постанову №1119 слід визнати неконституційною повністю, оскільки в результаті недотримання народними депутатами вимог частин другої та третьої статті 84 Основного Закону була порушена встановлена Конституцією процедура її ухвалення, зокрема конституційний припис про те, що голосування на засіданнях Верховної Ради здійснюється народним депутатом особисто.

Як уточнюється, це також має наслідком порушення Верховною Радою положень частини другої статті 6, частини другої статті 19, частин першої та другої статті 8 і статті 91 Конституції.

“Враховуючи викладене, керуючись приписом частини першої статті 152 Конституції, вважаємо, що постанову №1119 має бути визнано неконституційною у зв'язку з порушенням встановленої Конституцією процедури її ухвалення”, - повідомляють депутати.

Парламентарії у своєму клопотанні просять відкрити конституційне провадження за цим конституційним поданням, визнати його невідкладним відповідно до пункту 3 частини третьої статті 75 Закону України «Про Конституційний Суд України» і визнати неконституційною постанову Верховної Ради «Про призначення Шкарлета С.М. міністром освіти і науки України» № 1119-ІХ від 17.12.2020 повністю у зв'язку з порушенням встановленої Конституцією процедури її прийняття.

Як повідомлялося, група народних депутатів оскаржила у Конституційному Суді постанову Верховної Ради про призначення Сергія Шкарлета міністром освіти.

ВР 17 грудня 2020 року призначила Шкарлета міністром освіти.

Фракція "Голос" заявила про кнопкодавство під час голосування у сесійній залі. 18 січня Офіс генерального прокурора відкрив кримінальне провадження щодо неперсонального голосування у Верховній Раді за статтею 364-2 (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Таке зловживання карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років зі штрафом від 8,5 до 17 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-