Рада проігнорувала 90% урядових законопроєктів – КВУ

Рада проігнорувала 90% урядових законопроєктів – КВУ

Укрінформ
Комітет виборців України проаналізував загальну кількість законопроєктів, поданих протягом року роботи Кабінетом Міністрів на розгляд ВР та встановив, що 90% ініціатив парламент проігнорував.

Як передає Укрінформ із посиланням на сайт КВУ, інформація базується на офіційних даних вебпорталу ВР.

«За висновками КВУ, народні депутати фактично проігнорували майже 90% урядових ініціатив. Всього за період 4 березня 2020 р. – 3 березня 2021 р. на розгляд ВР було подано 231 проєкт закону авторства Кабінету Міністрів. Із них стали діючими законами лише 30 документів або 12%. Ще 4 закони направлено на підпис Президенту, однак їх ще не підписано, а 16 законопроєктів прийнято в першому читанні. Решта проєктів лише перебувають на розгляді парламенту і досі не були підтримані депутатами», - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у Комітеті виборців, з 30 урядових проєктів, які стали законами, 14 проєктів – це так звані ратифікаційні документи, які, як правило, не викликають політичних суперечок і в цілому підтримуються різними фракціями та групами ВР. «Для порівняння: показники підтримки урядових законопроєктів в уряду Гончарука були вдвічі вищими, ніж в уряду Шмигаля. Так, за час роботи уряду Гончарука (29 серпня 2019 р.- 4 березня 2020 р.) до ВР було подано 138 проєкт законів, із яких прийнято 32 закони або 23%. Також за перший рік роботи уряду Гройсмана Верховна Рада прийняла 30% урядових ініціатив, що більше, ніж в уряду Шмигаля», - додали у КВУ.

Урядові законопроєкти в середньому підтримували лише 209 депутатів «Слуги народу» (85% від складу фракції), що було недостатньо для самостійного ухвалення рішень. «Лише 12% прийнятих законів - це не просто мала кількість, це катастрофічно низькі показники роботи уряду. Центральним органам влади потрібно повернутися до практики запровадження спільних планів законодавчої роботи із зрозумілою логікою законодавчих кроків та чіткими термінами виконання. Однак схоже, що цієї проблеми не розуміє ані монобільшість, ані Кабінет Міністрів та Офіс Президента. При цьому без усвідомлення проблеми будь-який уряд і будь-який прем’єр-міністр будуть приречені на неефективність», - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Читайте також: До Ради зараз пройшли б чотири партії

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня 2020 року на позачерговому засіданні, скликаному на вимогу Президента, Верховна Рада підтримала відставку Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, який напередодні подав відповідну заяву. Це автоматично потягло за собою відставку всього складу уряду. Після цього 291 голосом "за" Верховна Рада призначила Прем'єр-міністром Дениса Шмигаля, який до цього обіймав посаду віцепрем’єр-міністра — міністра розвитку громад та територій. Також ВР призначила новий склад Кабінету Міністрів.

3 березня відбулося засідання Кабінету Міністрів, присвячене року роботи уряду. Тоді Прем’єр-міністр Денис Шмигаль представив хронологію зі знакових та важливих рішень і досягнень, які вдалося реалізувати уряду за рік своєї діяльності.

4 березня відбулася пресконференція Дениса Шмигаля на тему «Рік роботи уряду». Протягом двох годин він відповів на усі запитання журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-