Порошенко пояснив, чому погодився на роль Медведчука як «комунікатора» між Києвом і Москвою

Порошенко пояснив, чому погодився на роль Медведчука як «комунікатора» між Києвом і Москвою

Укрінформ
П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що 2014 року погодився на роль Віктора Медведчука як “комунікатора” між Києвом і Москвою заради повернення полонених, 2018 року такі взаємини припинилися.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

“Влітку 2014 року, коли припинили роботу посольства, у рамках нормандського формату на роль комунікатора між Києвом та Москвою визначили Медведчука. Чому я на це свідомо погодився, розуміючи власні політико-репутаційні ризики? Правда ж, не так важко було передбачити, що у майбутньому мені спробують виставити за це рахунок? Та тому що тисячі людей перебували у російському полоні як заручники Кремля. Щоб їх звільнити, я готовий був мати справу хоч з чортом лисим”, - зазначив експрезидент.

За його словами, вдалося провести кілька масштабних обмінів, внаслідок яких сотні, а в цілому — тисячі українців повернулися додому.

“При цьому ми жодного разу не порушили принципу “цінних для Росії злочинців не видавати”, - сказав Порошенко.

Водночас він запевнив, що його комунікація з Медведчуком припинилася на початку 2018 року, “коли стало ясно, що його кум до президентських виборів нікого звільняти вже не стане”.

Читайте також: Аваков прокоментував «плівки Медведчука-Суркова»

“Озираючись нині в чотирнадцятий рік, розумію, що з рішення, яке я тоді вимушено прийняв по Медведчуку, ми витиснули по максимуму. Ми звільнили людей. Не перший раз мені за те рішення намагаються виставити рахунок, і хай. Головне, тисячі людей повернулися додому”, - додав п’ятий президент.

Як повідомлялося, РНБО на засіданні 19 лютого ухвалила рішення про застосування санкцій до 19 юридичних і восьми фізичних осіб, серед яких народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко. Обмеження запровадили в зв'язку з розслідуванням СБУ про фінансування тероризму.

Читайте також: Аваков анонсував «додаткові кроки» РНБО проти ворогів України і колаборантів

За даними секретаря РНБО, санкції накладаються на все майно Медведчука.

Серед підсанкційних юридичних осіб опинилися компанії - власники п'яти літаків, на яких здійснювалися перельоти за маршрутом Київ - Москва. Санкції також застосовані до компаній, які обслуговують ці літаки.

Фото: партія "ЄС"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-