Президент Євроради розповів про свої враження від Донбасу і Майдану

Президент Євроради розповів про свої враження від Донбасу і Майдану

Укрінформ
Євросоюз буде продовжувати підтримувати Україну, її суверенітет та територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах.

Про це Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив у Києві під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Мішель повідомив, що під час відвідання зони конфлікту на сході України, а також Меморіального комплексу на Майдані Незалежності він краще усвідомив мотивацію українців до євроатлантичної інтеграції, яка стала вільним вибором усього народу.

Читайте також: Зеленський і Мішель зустрілися з представниками гуманітарних місій на Донбасі

«Хочу скористатися нагодою, щоб висловити власні емоції з приводу загибелі людей, які боролися за гідність українців й самої України. На меморіалі, який я відвідав, відчув міцний зв'язок між Європейським Союзом і Україною, який оснований на спільних цінностях свободи й демократії», – зауважив президент Європейської ради.

Він поділився також враженнями від поїздки у зону конфлікту на Донбасі, яка відбулася 2 березня в рамках візиту.

«Вчора ми відвідали Донбас, і я побачив на власні очі руйнівні наслідки семирічної агресії і конфлікту з Росією, як це вплинуло на життя людей. Це дуже трагічна ситуація, що люди продовжують помирати в цій війні на Європейському континенті в 2021 році… ЄС буде продовжувати підтримувати Україну, її суверенітет та територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах. Повне виконання Мінських угод є дуже серйозним інструментом для того, що досягти миру», – підкреслив Мішель.

Читайте також: Росія є частиною конфлікту на Донбасі, а не посередником – президент Євроради

Він ще раз нагадав позицію ЄС про те, що Росія є не посередником, а стороною конфлікту на Донбасі, і Євросоюз буде продовжувати дипломатичні зусилля, щоб відновити суверенітет України. Зокрема, ЄС буде продовжувати закликати Росію використати свій вплив на збройні формування, який вона підтримує.

«Будь-яка країна повинна сама обирати курс власного розвитку. Україна вільно обрала свій євроатлантичний курс. Україна в рамках Угоди про асоціацію погодилася запроваджувати реформи, і тисячі українських компаній отримують зараз можливість експортувати в ЄС. Ми будемо продовжувати таку співпрацю, разом просувати розвиток цифрової економіки та Зеленого порядку денного», – сказав президент Євроради.

Мішель нагадав, що Євросоюз активно підтримує Україну на шляху реформ, і вже інвестував у її розвиток більше як 16 млрд євро з 2014 року, завдяки чому Україна змогла досягти потужного прогресу.

Президент Європейської ради окремо наголосив на необхідності для України продовжувати рішучу боротьбу з корупцією та на готовності ЄС надати допомогу у цих зусиллях. Така боротьба має повернути довіру українців до судової системи та виправдати очікування людей, які боролися за демократичні зміни на Майдані.

Читайте також: Зеленський та президент Євроради звернулися до учасників форуму «Україна 30»

Він підкреслив, що Євросоюз продовжуватиме щільно та ефективно співпрацювати з Україною, в тому числі у питаннях, що пов’язані з деокупацією Криму.

Як повідомлялося, президент Європейської ради Шарль Мішель в рамках поїздки країнами «тріо асоціації» Східного партнерства здійснив 2-3 березня дводенний візит до України, під час якого відвідав зону конфлікту на Донбасі та обговорив з вищим політичним керівництвом України стан та перспективи двосторонньої співпраці, а також майбутній розвиток програми Східного партнерства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-