Україна веде війну на два фронти - німецький дипломат

Україна веде війну на два фронти - німецький дипломат

Укрінформ
У Берліні розуміють кроки влади щодо закриття трьох українських телеканалів і запровадження санкцій проти Віктора Медведчука.

Про це, передає кореспондент Укрінформу, сказав спецпредставник з питань України в МЗС ФРН Жан-П'єр Фрьолі під час онлайн-дискусії на тему «Санкції проти Віктора Медведчука та його союзників: ускладнення для внутрішньої політики та національної безпеки України» 1 березня.

«Те, що відбувається зараз, є, з нашої точки зору, зрозумілим рішенням (влади). Ми бачимо, що були використані легальні засади», - сказав дипломат.

Він звернув увагу на те, що завжди в усіх країнах світу важливим питанням є пропорційність і баланс заходів, особливо коли йдеться про свободу слова, свободу ЗМІ. В усіх країнах різні умови, контексти, а відтак - орієнтири, все це треба брати до уваги, додав він. В Україні в ситуації з каналами йдеться про дезінформацію і пропаганду, а не лише про розповсюдження російських цінностей. «Тут не йдеться про проросійську інформацію, а йдеться про брехню, пропаганду, ставлення під сумнів суверенітету та територіальної цілісності Української держави», - підкреслив Фрьолі.

Спецпредставник зауважив, що саме цими днями всі згадують про агресію Росії проти України, про незаконну анексію нею Кримського півострова. «Цей контекст війни та порушення міжнародного порядку – це те, що треба мати на увазі для розуміння ситуації, з якою ми стикаємося в Україні», - сказав дипломат.

На його думку наразі є фронт на сході та півдні України, але також внутрішній - з опонентами реформ, які завдають удару у відповідь, несуть загрозу, в тому числі, курсу євроатлантичної інтеграції, якого тримається Президент Зеленський. «Це не лише фронт на війні, це війна на 2 фронти, по суті дві війни», - зазначив представник МЗС ФРН.

За його словами, позитивним у тому, що відбувається наразі в Україні, зокрема, навколо Конституційного суду, є те, що ці події показали, «де є противники реформ, хто вони, як їх звуть». Ці люди хочуть захистити стару корумповану систему. Головною проблемою, зазначив Фрьолі, є цей «нечесний союз» з силами, які мотивуються та фінансуються сходом і отримують вигоду, зокрема матеріальну, від конфлікту на Донбасі.

Спецпредставник МЗС переконаний, що деякі з реформ, представлених у Верховній Раді, йдуть у вірному напрямку, у парламенті є «коаліція реформаторів». Країни G7, Німеччина підтримують ці зусилля, підтримують прихильність Президента Зеленського євроатлантичному курсу та курсу реформ і вважають Україну союзником і другом.

Голова берлінського Центру ліберальної демократії (LibMod), організатора відеоконференції, Марілуїза Бек зазначила, що в Німеччині російська кампанія з дезінформації стала дуже активною саме з початком війни в Україні. «І ми були неймовірно безпорадні, щоб впоратися з нею», - визнала вона.

Читайте також: Україна не боїться відповіді Путіна на санкції проти Медведчука та Марченко - Данілов

Як повідомлялося, 2 лютого Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «Опозиційна платформа – За життя» й соратника проросійського політика Віктора Медведчука Тараса Козака. Санкції передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZiK, формальним власником яких є Козак. Телеканали у своїй заяві розкритикували санкції та назвали рішення влади «політичною розправою над ЗМІ». Верховний суд отримав позов із вимогою скасувати санкції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-