Корнієнко розповів, що розглядатиме Рада на позачерговому засіданні

Корнієнко розповів, що розглядатиме Рада на позачерговому засіданні

Укрінформ
На позачерговому засіданні Верховної Ради планується розглянути пропозиції Президента до закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби".

Як передає кореспондент Укрінформу, про це журналістам у парламенті повідомив перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Це про подолання вето Президента або врахування його пропозицій, я думаю, точніше, щодо законопроєкту 4531, в якому врегульовується питання виконуючих обов'язки так званих", - розповів Корнієнко.

Очікується, що позачергове засідання має бути скликане на вимогу Президента. Імовірно, воно відбудеться у вівторок, 23 лютого, о 12:00.

У порядку денному має бути тільки одне питання - щодо пропозицій Президента до закону №4531.

Корнієнко нагадав, що восени під час ухвалення законопроєкту №3651, яким вносилися зміни до закону про Кабінет Міністрів щодо передачі комунального майна з рівня районів на рівень громад, було враховано поправку народного депутата від "Батьківщини" Альони Шкрум, якою було обмежено повноваження в.о. міністра після 30 днів роботи.

"Наприклад, пан Вітренко не може здійснювати будь-які дії, наприклад, робити бюджетні розписи. У випадку Міненерго це відбивається на тому, що він не може спрямувати гроші на зарплату шахтарям", - пояснив депутат.

За його словами, депутати пропонували в законопроєкті №4531 виправити цю ситуацію і повернути певну частину повноважень в.о. міністра, однак через ухвалення певних поправок у залі під час його розгляду знову виник "правовий вакуум".

"Президент пропонує навести лад із цією ситуацією, повернути можливість уряду призначати в.о. Ми розуміємо, що в цьому є ризики, тому є наступний крок, який вже будуть пропонувати депутати, який зараз обговорюється, - це обмежити діяльність в.о. таким чином, що ці повноваження, які є в міністра, у в.о. не буде, але їх буде виконувати або колегіально Кабмін, або Прем’єр-міністр", - уточнив Корнієнко.

Читайте також: Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про сертифікацію Укренерго

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 18 лютого ветував закон, яким відновлюються конкурси на держслужбі та продовжується термін повноважень в.о. міністрів.

У своїх пропозиціях глава держави пропонує суттєво скоротити обмеження для в.о. міністрів протягом перших двох місяців з дня покладання на них обов’язків керівника міністерства. Водночас після двох місяців повноваження в.о., в разі підтримки закону з пропозиціями Зеленського, будуть обмежені.

При цьому пропонується зняти обмеження на максимальний термін на посаді для в.о. міністра.

17 лютого Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби" (№4531), ухвалений 16 лютого.

Відповідно до документа, протягом шести місяців з набрання ним чинності мають бути оголошені конкурси на посади, що обіймають особи за контрактом про проходження державної служби на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів у зв’язку з пандемією COVID-19.

При цьому відповідні контракти діятимуть до призначення на посаду державної служби особи за результатами конкурсу, але не більше дев’яти місяців з дня набуття чинності цим законом.

Крім цього, згідно із законом, якщо посада міністра є вакантною більш як 60 днів, одна і та ж особа, яка обіймає посаду першого заступника міністра або заступника міністра, не може виконувати обов’язки міністра більш як 30 днів.

Водночас законодавці заборонили покладати обов'язки міністра на особу, кандидатура якої на відповідну посаду була відхилена Верховною Радою поточного скликання. Це означає, що, наприклад, в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка Кабмін не зможе перепризначити після завершення терміну повноважень. При цьому повноваження в.о. міністра і надалі залишаються суттєво обмеженими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-