У президентському рейтингу лідирує Зеленський, за ним ідуть Порошенко і Тимошенко

У президентському рейтингу лідирує Зеленський, за ним ідуть Порошенко і Тимошенко

Опитування
Укрінформ
Рейтинг кандидатів на виборах Президента України очолює чинний глава держави Володимир Зеленський (за нього проголосували б 22,7% українців серед тих, хто визначився з вибором), далі йдуть п’ятий президент Петро Порошенко (18,3%) та лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко (14,5%).

Про це свідчать результати телефонного опитування «Омнібус», яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) 5-7 лютого 2021 року, передає Укрінформ.

Як зазначається у повідомленні, один із клієнтів КМІС замовив включення до «Омнібусу» запитання про президентські рейтинги в першому турі. На замовлення клієнта респондентам пропонувався список можливих кандидатів на виборах Президента (моделювалася ситуація, що саме ці кандидати будуть брати участь у першому турі виборів Президента), а респондент мав обрати кандидата, за якого він проголосував би.

Серед зазначених кандидатів відносно найбільше голосів отримав би Зеленський, за якого проголосували б 16,2% серед усіх респондентів і 22,7% серед тих, хто визначився з вибором. На другому місці опинився б Порошенко – 13,1% серед усіх респондентів і 18,3% серед тих, хто визначився. На третьому місці – Тимошенко, з показниками, відповідно, 10,3% і 14,5%.

Далі йдуть співголова фракції ОПЗЖ Юрій Бойко (відповідно, 8,1% і 11,4%), лідер партії «Сила і Честь» Ігор Смешко (5,9% і 8,2%), голова політради партії ОПЗЖ Віктор Медведчук (3,7% і 5,1%), експрем’єр Володимир Гройсман (3,2% і 4,5%), очільник партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко (2,9% і 4,1%). Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Читайте також: ОПЗЖ втратила відсотки у партійному рейтингу

Як зазначають фахівці КМІС, це опитування проведене методом телефонних інтерв’ю. «КМІС регулярно підкреслює, що метод опитування може до певної міри впливати на результати, тому при аналізі цих результатів (і особливо порівнянні з іншими дослідженнями) потрібно уважно враховувати цей аспект. Зокрема, респонденти, які беруть участь у телефонних опитуваннях, більш освічені і заможні, ніж респонденти face-to-face опитувань (наприклад, людей з вищою освітою більше на 10%). Через це рейтинги в дослідженнях, що проведені різними методами, трохи відрізняються. Наприклад, в телефонних опитуваннях підтримка Порошенка дещо вища, ніж у face-to-face опитуванні, а які дані більш точні - невідомо, бо не було перепису і невідомий розподіл населення за освітою», - йдеться у повідомленні.

По-друге, за даними КМІС, істотний вплив має список кандидатів, оскільки кожен список моделює унікальну ситуацію для респондента. Якщо у випадку партійних списків ситуація більш-менш прогнозована (тобто відомі топ-партії, які зазвичай включаються компаніями до списків, які пропонуються респондентам), то у випадку кандидатів на посаду Президента існує значно більше невизначеності. Поки не завершилася реєстрація кандидатів, кожен список має право на існування і представляє певне моделювання виборів. Пряме порівняння з результатами інших досліджень можливе лише за умови принципового збігу списків кандидатів.

КМІС провів власне регулярне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) 5-7 лютого. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 2005 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% - для показників, близьких до 50%; 2,1% - для показників, близьких до 25%; 1,5% - для показників, близьких до 10%; 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Читайте також: Зеленському довіряють 38% українців, не довіряють – 58%

Як повідомляв Укрінформ, згідно з опитуванням Центру Разумкова «Оцінка ситуації в країні, довіра до політиків, електоральні орієнтації громадян (січень-лютий 2021 р.)», якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі отримав би Володимир Зеленський, він також перемагає можливих суперників у другому турі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-