Санкції проти телеканалів Медведчука: як реагує світ

Санкції проти телеканалів Медведчука: як реагує світ

Оновлюється
Укрінформ
У світі активно коментують введення Президентом Володимиром Зеленським у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна», які відносять до так званого "пулу Медведчука".  

Управління ООН з прав людини занепокоєне тим, що закриття мовлення низки телеканалів «негативно вплине на вираження свободи слова в Україні».

«2 лютого Президент України підписав рішення Ради національної безпеки і оборони України №43/2021, що запроваджує персональні санкції проти власника трьох телеканалів. Рішення призвело до негайного анулювання ліцензій на мовлення цих каналів та припинення їх мовлення. Управління ООН з прав людини занепокоєне тим, що це матиме вплив на свободу висловлення поглядів в Україні. Держави зобов'язані поважати, захищати та забезпечувати право на свободу вираження поглядів, включаючи право шукати, одержувати та поширювати різноманітну інформацію та ідеї... Визнаючи протидію дезінформації правомірною діяльністю держав, важливо знайти збалансований підхід, щоб уникнути непропорційних обмежень права на свободу вираження поглядів. Ми надамо результати аналізу рішення відповідним зацікавленим сторонам», - йдеться у заяві.

* * *

У Раді Європи взяли під контроль ситуацію щодо заборони мовлення в Україні трьох проросійських телеканалів.

Відповідне повідомлення про можливе порушення свободи медіа розміщено 5 січня на платформі Ради Європи із забезпечення захисту журналістики та безпеки журналістів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Сигнал відносно рішення Президента України від 2 лютого 2021 року про введення в дію рішення РНБО передали до Ради Європи Європейська і Міжнародна федерації журналістів.

Далі, за процедурою, Рада Європи чекає від уряду України відповіді із поясненням причин та обставин заборони мовлення телеканалів.

Це було перше у 2021 році реагування Ради Європи на повідомлення про можливі випадки порушення свободи слова в Україні.

* * *

Намагання України захистити свій суверенітет є зрозумілими, але діяти влада має у відповідності до міжнародних стандартів і з повагою до основних свобод.

Про це заявив представник МЗС ФРН Крістофер Бургер на брифінгу в п’ятницю, коментуючи ситуацію з санкціями проти 3 українських телеканалів, передає кореспондент Укрінформу.

«Є легітимним те, що Україна захищає свою територіальну цілісність та національну безпеку, особливо з урахуванням масштабу кампаній з дезінформації та маніпулювання інформацією у державі. Але це не має відбуватися за рахунок порушення основних прав і свобод, а має відповідати міжнародним стандартам і бути пропорційним цілі», - заявив дипломат.

Бургер зазначив, що Німеччина повністю поділяє ставлення Європейського Союзу загалом щодо рішення керівництва української держави відносно 3 телеканалів, висловлене раніше.

* * *

Посли країн Групи семи (G7) згодні з необхідністю боротьби з дезінформацією у контексті рішення щодо санкцій проти трьох телеканалів, пов’язаних із Віктором Медведчуком, інформує у Twitter Група підтримки України.

* * *

Сполучені Штати підтримують рішення РНБО про застосування санкцій щодо телеканалів, які є інструментами російської пропаганди.

"Москва хотіла б, щоб усі дотримувалися тієї думки, що свобода ЗМІ означає прийнятність маніпулювання засобами масової інформації в іншій суверенній державі. Скажу чітко: свобода ЗМІ не передбачає права на поширення зловмисної пропаганди та дезінформації. Ми підтримуємо рішення України щодо захисту свого суверенітету та територіальної цілісності шляхом протидії кричущому і зловмисному впливу Росії", - підкреслила тимчасова очільниця місії США при ОБСЄ Кортні Остріан.

* * *

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс привітала рішучі дії Президента Володимира Зеленського щодо боротьби з поширюваною телеканалами з "пулу Медведчука" дезінформацією. Про це вона написала у Твіттері.

«Я вітаю рішучі дії Президента Зеленського щодо боротьби з дезінформацією, яка завдає реальної шкоди. Я також вітаю його запевнення у необхідності захисту свободи та плюралізму медіа в Україні», - написала Сіммонс.

* * *

Естонія і Литва заявили про розуміння та підтримку України після запровадження санкцій РНБО проти телеканалів, які вважають пов'язаними з Віктором Медведчуком.

"Естонія розуміє та підтримує кроки, зроблені Україною у межах її законодавства для протидії заходам, спрямованим проти її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності" - йдеться у дописі посольства Естонії.

Читайте також: Як треба захищати свій інформаційний простір - досвід Балтії

"Литва підтримує вільну та демократичну Україну, її суверенітет, територіальну цілісність та зусилля України із захисту від російської дезінформації та гібридної агресії", - йдеться у повідомленні.

* * *

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро закликала українську владу знайти збалансоване та пропорційне рішення у протидії пропаганді, зі збереженням плюралізму медіа та різноманіття думок.

"Рібейро заявила, що українська влада повинна знайти збалансоване та пропорційне рішення у протидії пропаганді, рішення, яке забезпечуватиме плюралізм медіа, вільний потік інформації та різноманіття думок згідно з відповідними міжнародними стандартами та зобов'язаннями ОБСЄ", - йдеться у повідомленні на сайті ОБСЄ.

* * *

Політичний директор брюссельського Центру Вільфреда Мартенса Роланд Фройденштайн висловив думку, що будь-яка заборона на діяльність ЗМІ в умовах демократії завжди є двосічною зброєю, яку варто застосовувати лише як останній засіб для захисту від небезпеки.

«В умовах демократії будь-які заборони на діяльність медіа є двосічним мечем. Вона має завжди залишатися «зброєю останньої можливості», оскільки надає ворогам демократії, таким як авторитарні партії та уряди, чудовий шанс представити себе «жертвами цензури». Але є випадки, коли брехня і пропаганда стають небезпечними, наприклад, в контексті пандемії, або якщо результатом «пост-правди» в діяльності медіа можуть стати насильницькі дії. Свобода висловлювання є важливою складовою демократії, але вона має свої ліміти, коли виникає загроза для самої демократії», - наголосив Фройденштайн. 

* * *

ЄС вивчає зміст рішення РНБО України від 2 лютого щодо цільових санкцій проти телеканалів 112, NewsOne та ZIK TV та їх власника, що були застосовані на підставі антитерористичного законодавства.

«Українське медіа-середовище було і продовжує бути враженим тривалими проросійськими кампаніями з дезінформації. В той час, як зусилля України із захисту територіальної цілісності та національної безпеки, а також для захисту від інформаційних маніпуляцій є легітимними, особливо з огляду на масштаби компаній дезінформації, які спрямовані проти України також з поза її кордонів, це не має відбуватися за рахунок свободи медіа та має бути зроблено з повною повагою до фундаментальних прав та свобод, відповідно до міжнародних стандартів... Ми проводимо уважний моніторинг цього випадку, і будемо у контакті з владою України, щоб отримати більше інформації. ЄС буде продовжувати співпрацю з українською владою та ділитися досвідом у цьому сенсі», - наголосив речник ЄС Пітер Стано.

* * *

Представник України при Європейському Союзі Микола Точицький заявив, що в Європейському Союзі "надзвичайно схвально" поставилися до запровадження Україною санкцій проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна».

"Можу сказати, що вже сьогодні, починаючи з самого ранку, і з вчорашнього вечора, надзвичайно схвально поставилися у Європейській комісії і Службі зовнішньої політики до вчорашнього рішення Ради національної безпеки по наших санкціях (проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна» - ред.). Це поки що неофіційна реакція, однак я думаю, що в ході візиту прем’єр-міністра до Брюсселя ми почуємо і офіційну реакцію. Важливо правильно все це позиціонувати", - сказав Точицький.

* * *

Сполучені Штати Америки підтримали зусилля України з протидії зловмисному впливу Росії з метою захисту свого суверенітету й територіальної цілісності.

«США підтримують зусилля з протидії зловмисному впливу Росії, докладені вчора Україною на захист свого суверенітету й територіальної цілісності та відповідно до українського законодавства. Ми всі маємо працювати разом, щоб не давати застосовувати дезінформацію як зброю в інформаційній війні проти суверенних держав», - йдеться у повідомленні.

 * *

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 2 лютого ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна», а також їхнього власника - народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака. Санкції, серед іншого, передбачають анулювання ліцензії цих проросійських телеканалів. Станом на ранок 3 лютого мовлення NewsOne, ZIK та «112» припинено.

Читайте також: РНБО отримала докази фінансування каналів «групи Медведчука» з Росії - Жовква

Зеленський зазначив, що рішення про запровадження санкцій проти трьох телеканалів є складним, однак підкреслив, що боротьба за незалежність є боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності.

3 лютого  Володимир Зеленський під час зустрічі з послами країн «Великої сімки» та ЄС поінформував їх про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 2 лютого щодо запровадження санкцій проти окремих засобів масової інформації.

Читайте також: Секретар РНБО не виключає «реагування» і на інші телеканали

Глава держави запевнив іноземних дипломатів, що в жодному разі не йдеться про наступ на свободу слова, це обґрунтоване рішення для захисту національної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-