Тупицький просить Президента вплинути на держохорону, яка не пускає його на роботу

Тупицький просить Президента вплинути на держохорону, яка не пускає його на роботу

Укрінформ
Голова Конституційного Суду Олександр Тупицький написав звернення до президента Володимира Зеленського, у якому просить вплинути на Управління держохорони з тим, щоб воно розблокувало роботу суду.

Як передає Укрінформ, відповідне звернення опубліковане на сайті суду.

Зокрема, Тупицький у своєму зверненні вказав, що Указ президента від 29 грудня 2020 року про його відсторонення не є актом, внаслідок якого "особа може втратити статус судді". Голова КС вказав, що ані Конституція, ані закон "Про Конституційний суд України" не передбачає інституту відсторонення від посади судді КС.

За словами Тупицького, працівники УДО порушили закон, коли вдалися до перешкоджання його службовій діяльності та інших суддів КС, а також блокування роботи суду.

Так, голова КС вказав, що 19 січня працівники УДО не допускали до адмінбудівлі суду його, а також суддів Олександра Касмініна і Володимира Мойсика.

Читайте також: Тупицький просить генпрокурора вручити йому підозру «законно» та звернутись до Зеленського

"Усі входи до будівлі були перекриті невідомими особами у камуфляжній формі. Ці особи разом з працівниками УДО, які охороняють суд, перебували на території суду", - зазначив Тупицький.

За його інформацією, до блокування роботи суду був задіяний спецпідрозділ УДО "Булат".

Тажож, за словами очільника КС, працівники УДО 19, 20 і 21 січня не допускали в'їзд службових авто окремих суддів на територію суду.

У зв'язку з цим Тупицький разом з іншими суддями написали заяви до прокуратури. Як вважає очільник КС, такий сценарій блокування може бути застосований до інших органів влади, що, за його словами, "призведе до узурпації влади і встановлення диктатури".

Читайте також: Держбюро розслідувань не має права вручати Тупицькому підозру – КСУ

Очільник КС просить президента, який призначає керівника УДО, вплинути на ситуацію з тим, щоб судді могли виконувати свої повноваження. Також Тупицький просить притягнути до відповідальності керівників УДО, які причетні до блокування роботи суду.

У зв'язку із цією ситуацією очільник КС просить президента скликати засідання РНБО.

Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня 2020 року Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення на два місяці Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ. За повідомленням пресслужби Зеленського, таке рішення глава держави ухвалив «після отримання та опрацювання фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора».

Читайте також: Тупицький перешкоджає розслідуванню, у якому він є підозрюваним - ДБР

Перед тим прокуратура повідомляла, що Тупицький підозрюється у чиненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також у наданні завідомо неправдивих свідчень. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

5 січня судді Конституційного Суду провели збори у зв'язку з указом Президента про відсторонення Тупицького й ухвалили заяву, в якій наголосили на неприпустимості недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КСУ.

19 січня у КС повідомили, що працівники УДО без повідомлення про причини вкотре не допустили голову КС Тупицького до приміщення суду та робочого кабінету.

Тупицький вважає недопуск його до суду "черговою спробою протиправного втручання у діяльність голови Конституційного Суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, спрямованим на блокування роботи Конституційного Суду України в цілому".

У КС зазначили, що хоча Президент відсторонив Тупицького від посади судді КСУ, водночас адміністративні функції як голови суду він має виконувати, оскільки на це його уповноважили судді КСУ.

Водночас у ДБР заявили, що Тупицький має статус підозрюваного, але "імітує, що не отримав підозру і відвідує робоче місце, порушуючи закон".

У відповідь Тупицький оприлюднив заяву, у якій йдеться, що він не вважає себе повідомленим про підозру. Він закликав генпрокурора Ірину Венедіктову -за наявності підстав - у законний спосіб вручити йому підозру, а також звернутися до глави держави щодо скасування указу про його відсторонення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-