Крим і ОРДЛО перетворилися на «територію беззаконня» - Україна в ОБСЄ

Крим і ОРДЛО перетворилися на «територію беззаконня» - Україна в ОБСЄ

Укрінформ
Україна закликає Шведське головування в ОБСЄ приділити особливу увагу порушенням прав людини у Криму та окупованих районах Донбасу, які перетворилися на "територію беззаконня".

Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Щотижня на засіданнях Постійної ради ми інформуємо держави-учасниці про постійні порушення прав людини та основних свобод державою-агресором у Криму та в окремих районах Донбасу. Ці місця перетворені на територію беззаконня, де панує примусове нав'язування російського громадянства, насильство, катування, переслідування, приниження людської гідності та незаконні затримання політичних в'язнів", - зазначив Цимбалюк у заяві у зв'язку з презентацією програми Шведського головування в ОБСЄ.

За його словами, Україна повністю підтримує пріоритети головування Швеції, у т.ч. концепцію всеосяжної безпеки ОБСЄ, яка передбачає, зокрема, чіткий зв’язок між безпекою та дотриманням прав людини і демократією, економічною та політичною безпекою.

Читайте також: Активна позиція Ради Європи може принести зміни жителям Криму та Донбасу - Цимбалюк

Цимбалюк також звернув увагу на великі економічні, соціальні та екологічні труднощі, з якими стикаються громадяни України, вимушені жити під тимчасовою окупацією Росії.

"Кількість внутрішніх переміщених осіб в Україні, кількість тих, хто безпосередньо постраждав від спричинених російською агресією бойових дій, кількість російських громадян, які були незаконно переміщені на окуповані території України, сягає сотень тисяч осіб", - заявив посол.

Він підкреслив, що масштаб цих безпекових викликів "вимагає повної участі ОБСЄ та її структур під керівництвом Шведського головування".

"Захист європейського безпекового порядку, який є одним із трьох Ваших пріоритетів, безумовно, починається з України, територіальну цілісність та суверенітет якої було грубо порушено Російською Федерацією сім років тому. Тимчасова окупація та спроба анексії частин території України залишається найбільш серйозним викликом архітектурі безпеки у Європі", - заявив Цимбалюк, звертаючись до нового діючого голови ОБСЄ, очільника МЗС Швеції Анн Лінде.

Читайте також: Резолюції щодо Криму та Донбасу: Україна закликає ОБСЄ «тиснути» на Росію

Як повідомляв Укрінформ, Швеція 1 січня прийняла річне головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

У четвер Анн Лінде презентувала під час засідання Постійної ради ОБСЄ програму та пріоритети Шведського головування в Організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-