Санду поділилася враженнями від візиту в Україну

Санду поділилася враженнями від візиту в Україну

Укрінформ
Президент Молдови Мая Санду заявила, що їй вдалося налагодити діалог з українською владою й обговорити основні питання не тільки відносин між Молдовою та Україною, а й спільні плани країн у процесі євроінтеграції.

Про це повідомляє NewsMaker, передає Укрінформ.

Також Санду розповіла, що запросила Президента України Володимира Зеленського відвідати Кишинів.

Санду зауважила, що це перша за останні п'ять років зустріч президентів Молдови та України. «Сама зустріч - це вже великий крок для налагодження діалогу», - наголосила вона і розповіла, що обговорила з Зеленським боротьбу з корупцією і контрабандою, спрощення процедури перетину молдовсько-українського кордону, будівництво сучасної магістралі, яка з'єднає Київ і Кишинів, та багато іншого.

Читайте також: Зеленський та Санду зробили спільну заяву

За словами Санду, окремо вона обговорила з Зеленським будівництво нових ГЕС на Дністрі. «Важливо продовжити діалог з цього питання, щоб зберегти Дністер. Ми обговорили створення урядових робочих груп, які займуться цими питаннями», - розповіла Санду, зазначивши, що наполягає на створенні робочої групи з питань екології, до якої повинні увійти фахівці з Євросоюзу.

Читайте також: Шість пунктів: на Банковій прокоментували візит Санду в Україну

«Також ми домовилися відновити діалог на високому рівні і для цього створити президентську раду для вирішення питань двосторонніх відносин. Обговорили взаємну лібералізацію експорту і процедур, які дозволять перевізникам двох країн перетинати кордон без спеціального дозволу. Також ми обговорили можливість дозволити молдовським та українським громадянам перетинати кордон тільки з посвідченням особи», - додала вона.

Читайте також: Україна і Молдова зацікавлені стати частиною «Тримор’я»

Крім того, Санду розповіла, що обговорила з Зеленським проблеми з молдовськими держоб'єктами на території України. «Я попросила допомогти в розслідуванні справ з майном Молдови в Україні. Ідеться про кар'єри, санаторії, посольство. Зеленський пообіцяв, що правоохоронні органи України проведуть розслідування», - зазначила вона.

Як повідомлялося, президент Молдови Мая Санду 12 січня відвідала з офіційним візитом Україну. Це перший закордонний візит Санду після обрання. І перший візит президента Молдови до Києва з 2015 року.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-