Дещиця: Люблінський трикутник відкриває перед Україною нові можливості

Дещиця: Люблінський трикутник відкриває перед Україною нові можливості

Укрінформ
Створений цього року політичний формат – Люблінський трикутник – значно посилює можливості регіональної співпраці України, Польщі та Литви.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив посол України у Польщі Андрій Дещиця.

“Україна не лише долучається до вже існуючих регіональних проєктів, але й у 2020 році стала співзасновницею нового - Люблінського трикутника. І це відкриває перед нами нові можливості. Адже платформа Люблінського трикутника значно розширює сфери тристоронньої співпраці України, Польщі та Литви”, - сказав Дещиця.

За його словами, раніше у тристоронньому форматі співпраця велася на рівні Міжпарламентської асамблеї трьох країн та у рамках міжнародної бригади ЛитПолУкрбриг. Натомість сьогодні Люблінський трикутник інституціоналізує платформу для поглиблення взаємодії МЗС трьох країн, Рад національної безпеки тощо.

“Переконаний, цей майданчик є перспективним також і для поглиблення взаємодії між іншими органами державної влади, а також сприятиме пожвавленню міжлюдських контактів”, - зауважив український дипломат.

Читайте також: Україна пропонує Польщі розширити формат «Люблінського трикутника»

Дещиця повідомив, що Україна зацікавлена у подальшому поглибленні співробітництва з партнерами в регіоні у форматі Вишеградська група+, у рамках Європи Карпат, долученні до ініціативи Тримор’я.

За словами Дещиці, для України дуже важливою є незмінність позиції офіційної Варшави щодо російської агресії.

Як сказав посол, Польща послідовно підтримує Україну на міжнародній арені як з питань, пов’язаних з окупацію Криму, так і російської агресії на Донбасі. Крім того, Польща належить до авангарду країн, які виступають проти завершення будівництва Північного потоку-2, поділяючи позицію України, що газопровід – це, передусім, інструмент тиску на країни Європи.

“Розраховуємо на подальшу активність Польщі щодо значущих для безпеки нашого регіону питань. Сподіваємося, що не менш активною буде підтримка та участь Варшави у роботі Кримської платформи”,- резюмував Дещиця.

Як повідомлялося, Люблінський трикутник у липні цього року під час відвідання польського міста Люблін започаткували глави МЗС України, Польщі та Литви Дмитро Кулеба, Яцек Чапутович та Лінас Лінкявічус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-