Експерт назвала умови, необхідні для ефективної санкційної політики в Україні

Експерт назвала умови, необхідні для ефективної санкційної політики в Україні

Укрінформ
Для ведення в Україні ефективної санкційної політики з метою захисту національних інтересів необхідна передусім політична воля.

Про це під час круглого столу на тему "Санкційна політика України. Перезавантаження" в Укрінформі наголосила головний редактор Центру журналістських розслідувань Валентина Самар.

"Не було політичної волі для того, щоб формувати і здійснювати санкційну політику з метою захисту її національних інтересів. Тільки цим можна пояснити той факт, що в Україні закон про санкції був прийнятий тільки восени 2014 року, тоді як санкції США вже вводилися з березня 2014 року. Потім цей закон взагалі лежав без дії і перші санкції були застосовані тільки восени 2015 року", - заявила Самар.

Вона також наголосила на відсутності синхронізації з діями західних і американських партнерів, а також відсутності єдиного верифікованого санкційного списку в Україні.

"Немає єдиного списку санкцій, немає органу, який би здійснював верифікацію даних, оскільки ми знаємо, що для того, щоб уникнути санкційних обмежень, багато компаній перереєструвалися", - сказала експерт, навівши як приклад кримське підприємство "Массандра".

За її словами, через це зі списку санкцій "випали" прізвища деяких олігархів, а також людей з найближчого оточення президента РФ Путіна.

Читайте також: В Україні потрібно створити Державне санкційне бюро - спецпредставник МЗС

Самар також заявила, що в Україні досі немає практики секторальних санкцій.

"Законом передбачено, що РНБО приймає рішення про санкції, указом Президента вони вводяться і Верховна Рада України впродовж 48 годин має їх затвердити. Такого рішення в Україні не було жодного разу за всі ці роки від часу окупації Криму. І навіть якби було, то це було б незаконно, оскільки Верховна Рада України не наділена такими повноваженнями ні законом, ні Конституцією України. Ця норма продовжує існувати", - заявила головний редактор Центру журналістських розслідувань.

Водночас, сказала Самар, існує закон про вільну економічну зону "Крим", який "дозволяє бізнесу робити в Криму те, що забороняється західними санкціями".

Читайте також: Україна готує нові санкції проти РФ через продаж «Масандри»

"Єдиний захід, якого може вжити держава, - це використовувати статтю 332 (прим), яка передбачає відповідальність за порядок в'їзду на окуповану територію Криму, або виїзду з неї", - заявила Самар.

Тож, на її думку, без скасування закону про вільну економічну зону "Крим" усі розмови про ефективну санкційну політику - це "порожні балачки або маніпуляції".

Тим часом народний депутат Валентин Наливайченко заявив, що зареєстрований ним у Верховній Раді законопроєкт «Про національні та міжнародні санкції» ставить за мету захист національних інтересів і нацбезпеки.

«У моєму законопроекті ми даємо чіткі дефініції, визначення, що таке національні санкції, що таке міжнародні санкції, що таке юридичні особи, що таке секторальні санкції і що таке індивідуальні санкції. Тобто, ми йдемо чітким кроком до того, щоб більше не було ситуацій в нашому законодавстві, коли країна-агресор, крім окупації, ще заробляє гроші на території України», - сказав Наливайченко.

За його словами, текст законопроєкту вже опублікований, наступного тижня для його обговорення планується створити робочу групу за участю представників громадськості та експертів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-