Україна готує політичну угоду про приєднання до Green Deal

Україна готує політичну угоду про приєднання до Green Deal

Укрінформ
Україна готує політичну угоду про приєднання і виконання європейського "зеленого" курсу (Green Deal).

Про це сказав т.в.о. голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Костянтин Гура, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Україна слідує принципам "зеленого" курсу і зараз ми готуємо політичну угоду до підписання між Україною і ЄС, щоб приєднатися і виконувати Green Deal", - сказав Гура.

Він нагадав, що на розгляд уряду був поданий Національний план з енергоефективності до 2030 року. Також був фіналізований проєкт про енергоефективність.

"У нас був план до 2020 року, зараз він уже фактично виконаний. У нас є більш амбітні цілі до 2030 року", - відзначив Гура.

Як повідомляв Укрінформ, Міненерго спільно з Держенергоефективності розробили та внесли на розгляд уряду проєкт розпорядження Кабінету Міністрів «Про Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року».

Читайте також: Шмигаль та віцепрезидент Єврокомісії обговорили "зелений" курс в економіці

До розробки проєкту були залучені консультанти Секретаріату Енергетичного Співтовариства в рамках міжнародної технічної допомоги EU4Energy Governance.

Підставами для розробки Національного плану є виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Угоди про Асоціацію та Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

Проєктом визначено, що первинне та кінцеве споживання енергії в Україні у 2030 році не повинне перевищувати відповідно 91 468 тис. та 50 446 тис. тонн нафтового еквіваленту.

Європейський зелений курс є дорожньою картою заходів, які перетворять Євросоюз на ефективну, стійку та конкурентоспроможну економіку, визначать засоби перетворення Європи на перший у світі кліматично нейтральний континент до 2050 року, стимулюючи розвиток економіки, покращення здоров’я та якості життя людей, а також трансформують кліматичні та екологічні виклики на можливості в усіх сферах та політиках ЄС, гарантуючи справедливий та інклюзивний характер зеленого переходу.

Читайте також: Держпідтримку розвитку органічного виробництва розширять – Мінекономіки

Зелена угода була офіційно представлена президентом ЄК Урсулою фон дер Леєн в Європарламенті 11 грудня 2019 року.

Ключовими напрямами Зеленої угоди є біорозмаїття, стійка аграрна політика (Стратегія «Від лану до столу»), чиста енергія, стійка промисловість, будівництво та реновація, стійка мобільність, зменшення забруднення довкілля та кліматична дія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-