ЄС продовжив економічні санкції проти Росії на шість місяців

ЄС продовжив економічні санкції проти Росії на шість місяців

Оновлено
Укрінформ
Глави держав і урядів ЄС вирішили продовжити на пів року економічні санкції проти РФ за дії, спрямовані на підрив суверенітету та територіальної цілісності України.

Про це Укрінформу стало відомо з дипломатичних джерел у кулуарах саміту, який триває у Брюсселі.

Як очікується, офіційна інформація щодо прийнятих рішень буде оголошена під час пресконференції за підсумками першого дня саміту.

Участь у пресконференції мають узяти президент Європейської ради Шарль Мішель та очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Пізніше речник Президента Європейської Ради Баренд Лейтц (Barend Leyts) підтвердив інформацію про те, що під час зустрічі у Брюсселі європейські лідери продовжили санкції проти Росії.

«На засіданні Європейської Ради досягнута згода навколо відносин ЄС-США та щодо санкцій проти Росії», - написав він у Twitter.

За інформацією з дипломатичних джерел, цей пакет санкцій проти Росії був продовжений на 6 місяців - до 31 липня 2021 року.

Йдеться про економічні секторальні санкції проти Росії, ухвалені главами держав та урядів країн ЄС після отримання інформації про перебіг переговорів у "нормандському форматі" від лідерів Франції і Німеччини.

Читайте також: Канадська опозиція хоче розширити санкції проти Росії

Секторальні санкції ЄС проти Росії були запроваджені у 2014 році у зв’язку із діями Російської Федерації із дестабілізації України. Вони мають найбільший вплив на економіку РФ – у фінансовому, військово-промисловому та енергетичному вимірах. В перші роки після запровадження цих санкції ЄС обсяги торгівлі РФ з ЄС впали на 30%. Умовою для скасування цих санкцій є повне виконання Росією Мінських домовленостей. Цей санкційний режим ЄС переглядає кожні півроку, після розгляду поточного стану виконання Мінських домовленостей.

Крім того, у 2014 році ЄС запровадив так званий Кримський пакет економічних санкцій у зв’язку із незаконною анексією Криму Росією, який передбачає припинення торгівлі, туристичної та інвестиційної співпраці, обмеження імпорту товарів, вироблених в окупованому Криму, заборону інвестицій в інфраструктуру Криму та експорту технологій. «Кримські санкції» продовжуються щороку на 12 місяців.

Третій пакет санкцій, який продовжується кожні пів року, поширюється на осіб та установи за дії що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-