У ЄС закликають Україну продовжувати роботу над децентралізацією

У ЄС закликають Україну продовжувати роботу над децентралізацією

Укрінформ
Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас відзначив важливість завершення основної частини реформи децентралізації в Україні та закликав продовжувати її.

Про це він заявив під час міжнародної онлайн-конференції "Розвиток громад: довіра, інституції, фінанси та люди", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наступного дня після місцевих виборів Україна увійшла у нову еру, коли в громад є нові ресурси, нові межі відповідальності, більше можливостей самоврядування і нарешті можливість краще служити своїм громадянам. Звісно, немає часу спочивати на лаврах, і ми дуже сподіваємося, що ця реформа абсолютно буде вмонтована в державну структуру і нестиме далі позитивні результати по всі країні”, - зазначив дипломат.

Маасікас підкреслив, що 2020-ий рік є історичним для України, коли відбулося завершення «основної частини реформи із створенням нової мапи з адміністративного поділу”, та закликав продовжувати реформу, у тому числі роботу над законопроєктами щодо місцевих державних адміністрацій і місцевого самоврядування.

«Законопроєкт про місцеві державні адміністрації вже зареєстрований у Раді, закон (проєкт — ред.) про місцеве самоврядування - зараз відбувається інтенсивне обговорення щодо нього, проєкт ще не був зареєстрований, але ми очікуємо, що невдовзі його зареєструють. Ці два закони мають забезпечити гладке партнерське перебудування стосунків на місцевому рівні, і я дуже очікую побачити ці документи в роботі”, - зауважив посол.

Разом із тим він відзначив важливість у подальшому внести необхідні зміни до Конституції для остаточного завершення реформи і закріплення її досягнень.

“Також заслуговує на увагу питання потенційного внесення змін до Конституції України. Я сподіваюся, що прийде час, коли реформу децентралізації остаточно, вже повністю внесуть у Конституцію, безумовно, після належних консультацій з усіма зацікавленими сторонами”, - сказав Маасікас.

Водночас посол додав, що децентралізація є одним із найкращих прикладів успіху після Революції Гідності і зробила Україну ближчою до ЄС.

Читайте також: Децентралізація є ключовим інструментом досягнення членства у ЄС і НАТО – Стефанішина

Як повідомлялося, Верховна Рада 17 липня ухвалила постанову про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 136 нових. Новий адмінтерустрій передбачає функціонування в Україні 1469 ОТГ.

25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори.

30 жовтня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону про внесення змін до закону "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні №4298.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-