Єрмак назвав три кроки для виходу з конституційної кризи

Єрмак назвав три кроки для виходу з конституційної кризи

Укрінформ
Голова Офісу Президента Андрій Єрмак назвав три кроки для виходу з конституційної кризи.

Про це він написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Команда Президента Володимира Зеленського вважає протидію корупції у нашій державі одним з найважливіших своїх завдань. Крім того, це не лише нагальний запит українського суспільства, а й складова європейського вектору розвитку України.

Втім, нещодавнє рішення Конституційного суду завдало значної шкоди антикорупційній інфраструктурі України і поставило під загрозу досягнення нашої країни на шляху євроінтеграції», - написав він.

За словами Єрмака, для виходу з конституційної кризи потрібно зробити три важливі кроки.

«Перший - відновлення кримінальної відповідальності за навмисне ненадання декларації чи надання неправдивих відомостей у деклараціях. На думку Володимира Зеленського, кримінальна відповідальність за це має бути достатньо суворою.

Другий - відновлення повноважень НАЗК щодо моніторингу електронного декларування та врегулювання питання декларацій суддів.

Третій - врегулювання питання утворення НАБУ та забезпечення гарантії діяльності його директора», - зазначив він.

Для виконання цих кроків усі органи влади мають діяти злагоджено та ефективно, підкреслив голова ОП.

Як повідомляв Укрінформ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент скликав термінове закрите засідання РНБО, на якому було ухвалене рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій і забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК.

Окрім того, глава держави вніс до Верховної Ради законопроєкт «Про відновлення довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КСУ. Також у законопроєкті пропонується визнати, що рішення КСУ від 27 жовтня є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що ухвалене суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

Читайте також: Зеленський виступає за суворе покарання через брехню в деклараціях

2 листопада група народних депутатів кількох фракцій зареєструвала законопроєкт №4304 «Про відновлення дії окремих положень закону «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України». Документ передбачає внесення змін до закону «Про запобігання корупції», якими пропонується відновити права НАЗК.

Також у парламенті 5 листопада зареєстровано законопроєкт №4319 «Про внесення змін до Закону України «Про Конституційний Суд України» (щодо порядку розгляду справ Конституційним Судом України)», у якому пропонується збільшити з 10 до 12-ти мінімально необхідну кількість голосів для ухвалення рішення Великою палатою КСУ. Крім того, автори також пропонують передбачити, що Регламент КСУ затверджується законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-