Шмигаль переконаний, що ВР розв'яже конституційну кризу в законний спосіб

Шмигаль переконаний, що ВР розв'яже конституційну кризу в законний спосіб

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль переконаний у тому, що Верховна Рада розв'яже кризу щодо Конституційного Суду у законний спосіб, а уряд таке рішення підтримає.

Про це він сказав в ефірі каналу Україна 24, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо говорити про цю політичну кризу, яка виникла через певні рішення, я впевнений, що розв'язання лежить виключно у законодавчій площині, в тій площині, на тому шляху, яким пішов наш парламент. Ми усіляко підтримаємо рішення парламенту, підтримуємо президента, і я впевнений, що вже найближчим часом справедливість буде торжествувати, і парламент прийме всі абсолютно правильні коректні законодавчі рішення», - сказав Шмигаль.

Прем'єр вкотре відзначив, що КСУ є абсолютно незалежною гілкою влади, на яку уряд не може впливати.

Читайте також: Представник Президента сказав, що саме може повернути довіру до КСУ

«Питання має вирішувати виключно у законному порядку. Верховна Рада сьогодні це розглядає, рухається тим способом, яким це дозволяє робити Конституція, яким дозволяють робити міжнародні норми й правила. Міжнародні партнери також включилися та допомагають нам своїми порадами. Тобто не йде мова про втручання», - додав прем'єр.

Як повідомляв Укрінформ,27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент Володимир Зеленський в зв'язку з рішенням КС скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці і обороні. На засіданні було прийнято рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій і забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК.

Окрім того, 30 жовтня глава держави вніс до Верховної Ради законопроєкт «Про відновлення довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КС.

Також у законопроєкті пропонується визнати, що рішення КС від 27 жовтня є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями КСУ в умовах реального конфлікту інтересів.

Увечері 2 листопада група народних депутатів кількох фракцій на чолі з Головою ВР Дмитром Разумковим зареєструвала законопроєкт №4304 "Про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України". Документ передбачає внесення змін до Закону "Про запобігання корупції", якими пропонується відновити права НАЗК.

Також у парламенті 5 листопада було зареєстровано законопроєкт №4319 "Про внесення змін до Закону України "Про Конституційний Суд України" (щодо порядку розгляду справ Конституційним Судом України)", серед його авторів – представниця Верховної Ради у Конституційному Суді Ольга Совгиря та представник Президента у КС – Федір Веніславський.

Законопроєкт пропонує збільшити мінімально необхідну кількість голосів з 10 до 12 для ухвалення рішення Великою палатою Конституційного Суду України. Крім того, автори також пропонують зміни, які передбачають, що Регламент КСУ затверджується законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-