Кулеба: Виросло покоління артменеджерів, які готові займатися культурною дипломатією

Кулеба: Виросло покоління артменеджерів, які готові займатися культурною дипломатією

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба ставить завдання у просуванні України у світі методами культурної дипломатії не замикатися певним колом світових столиць, а відкривати нові географічні обрії.

Про це він заявив на відкритті Міжнародного онлайн-форуму культурної дипломатії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я ставлю завдання в Міністерстві закордонних справ не замикатися виключно на добре відомих і зрозумілих нам країнах. Безумовно, одразу хочеться щось провести в Парижі, хочеться щось зробити у Варшаві, поїхати в Нью-Йорк - це все зрозумілі і правильні речі, але світ набагато більший, і інтереси України набагато ширші. Тому, коли ми говоримо про культурну дипломатію, ми маємо відкривати нові географічні обрії і йти в ті країни, які, можливо, не вважаємо самоочевидними, але де нам потрібно інструментами м'якої сили зміцнювати наші позиції. Тому давайте думати ширше і бачити всю картину світу", - сказав Кулеба.

Він зазначив, що в Україні вже є інституційна база культурної дипломатії. Зокрема, в МЗС сформувалася культура займатися цим напрямом відповідно до кращих світових практик, створено Український інститут, виросло покоління артменеджерів, які готові займатися культурною дипломатією і знають, як це робиться, є політична підтримка такої діяльності на найвищому рівні.

Читайте також: Кулеба домовився із Сіярто «перегорнути сторінку» з дипломатичними скандалами

"Тобто, умовно кажучи, вертикаль побудована, і від нас тепер очікуються дві речі: перша - це нові сенси, нові наративи, які ми будемо просувати щодо України у світі; друга - нові яскраві проєкти, якими ми будемо дивувати світ і м'якою силою культури впливати на уявлення про Україну і на ставлення до України в різних країнах світу", - зауважив міністр.

Він додав, що справжнє мистецтво дипломатії полягає в тому, щоб у загальних рамках, які створюються для просування України, таргетувати відповідні країни як особливі аудиторії зі специфічними сприйняттям і потребами.

Кулеба також спрогнозував, що у 2021 році для реалізації проєктів доведеться спиратися на онлайн-інструменти.

"Але я закликаю дивитися в принципі на онлайн-простір як на окремий сегмент, в якому ми маємо розгорнути повноцінну діяльність. Окрім фізичних виставок, проєктів, на які люди мають прийти, ми також маємо концептуалізувати і ефективно використовувати не як доповнення до офлайн-простору, не як його заміну, а як повноцінний простір, де Україна має нарощувати свою присутність", - підкреслив очільник МЗС.

Міжнародний форум культурної дипломатії організований Українським інститутом у співпраці з Міністерством закордонних справ України. У заході беруть участь представники органів виконавчої влади, профільних комітетів Верховної Ради, посольств, міжнародних організацій, культурних інституцій, освітніх установ та аналітичних центрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-