КСУ не дав Раді часу виправити помилки в антикорупційних законах - Разумков

КСУ не дав Раді часу виправити помилки в антикорупційних законах - Разумков

Укрінформ
КСУ не дав Верховній Раді достатньо часу, аби виправити ті помилки, яких, на думку суддів парламент припустився у пакеті антикорупційних законів.

Про це заявив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков в ефірі програми «Право на владу» на каналі «1+1», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми говоримо про ситуацію, яка відбулася з боку Конституційного Суду, – мені не зовсім це коректно як Голові Верховної Ради, але я точно можу говорити як громадянин цієї держави: це поставило під сумнів і достатньо сильно розбалансувало вертикаль антикорупційної роботи, яка вибудовувалась багато років... Головною проблемою, яка викликала такий дисбаланс у суспільстві, є те, що Конституційний Суд не дав часу Верховній Раді виправити ті помилки, які, на його думку, були зроблені. Це відбулося... з порушенням регламенту роботи Конституційного Суду, адже інформація про те, що таке засідання відбудеться, з’явилася за 12 годин, а не за три доби, як це необхідно», - розповів Разумков.

Він зауважив, що наступні події – і заява Президента, і достатньо швидка реакція Кабінету Міністрів та парламенту – показали «фактично абсолютну єдність навколо розуміння, що треба робити».

Читайте також: Рада розгляне відновлення е-декларування наступного пленарного тижня – Разумков

«І я вдячний колегам за те, що вони дотрималися саме такої позиції. Я маю на увазі і розуміння, що парламент повинен швидко діяти, і один з тих законопроєктів, які були внесені до Верховної Ради, 126 підписів під одним із законопроєктів дали майже всі депутатські фракції», - зазначив спікер парламенту.

Разумков додав: «Якщо ми говоримо про позицію, то вона також була зазначена – ми повинні рухатись так, щоб це не зруйнувало систему, не завдало серйозних ударів по національній безпеці України і не зруйнувало європейський напрямок, який ми обрали».

Як повідомлялося, 27 жовтня КСУ скасував статтю 366-1 КК про покарання за недостовірне декларування та деякі положення закону «Про запобігання корупції». Зокрема, визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Читайте також: НАЗК тепер зможе перевіряти тільки суддів - Новіков

Президент Володимир Зеленський у зв'язку з цим рішенням скликав 29 жовтня засідання РНБО для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози і виклики національній безпеці й обороні. На засіданні було прийнято рішення відновити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій і забезпечити проведення спеціальних перевірок НАЗК.

Крім того, Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КСУ.

Також у законопроєкті пропонується визнати, що рішення КСУ від 27 жовтня є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте суддями в умовах реального конфлікту інтересів.

Читайте також: Конституційна криза: у Венеціанській комісії готові допомогти прорахувати наслідки

Увечері 2 листопада група народних депутатів кількох фракцій на чолі з Головою ВР Дмитром Разумковим зареєструвала законопроєкт №4304 «Про відновлення дії окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України». Документ передбачає внесення змін до Закону «Про запобігання корупції», якими пропонується відновити права НАЗК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-