НАЗК тепер зможе перевіряти тільки суддів - Новіков

НАЗК тепер зможе перевіряти тільки суддів - Новіков

Укрінформ
КСУ своїм рішенням про визнання неконституційним е-декларування фактично заблокував діяльність НАЗК, і тепер воно має право займатися перевірками лише суддів.

Як повідомляє Укрінформ, про це голова НАЗК Олександр Новіков розповів в інтерв'ю DW.

Він нагадав, що конвенція ООН проти корупції конкретно визначає, чим має займатися орган запобігання цьому явищу: контролем за дотриманням законодавства про конфлікт інтересів, контролем за декларуванням і перевірками декларацій.

"Рішенням КСУ ці функції НАЗК тепер заблоковані. Однак закон України про судоустрій і статус судів окремо врегульовує те, що декларації суддів мають перевірятися раз на 5 років. І ми готуємо наказ про перевірки цих декларацій. Тобто позиція КСУ настільки непослідовна, що ми не можемо нікого перевіряти, крім суддів. Хоча вони ухвалювали це рішення, щоб ми не могли перевіряти суддів", - розповів Новіков.

Читайте також: КСУ почав «антикорупційний» розгляд одразу після запиту до Тупицького – глава НАЗК

За його словами, рішення Конституційного Суду також означає, що НАЗК тепер не зможе перевірити декларації експрезидента Петра Порошенка і чинного глави держави.

"Ми перевірили двох прем'єрів з трьох - Гончарука та Гройсмана, не встановили порушень. Ми мали закінчити перевірку саме щодо чинного прем'єра. Щодо президентів перевірка мала закінчитися в листопаді… Але ми тепер не зможемо ні відносно Петра Порошенка, ні відносно Володимира Зеленського закінчити перевірку", - розповів глава НАЗК.

Він висловив сподівання, що ситуація з перевіркою декларацій чиновників буде виправлена: "Ми впевнені, що законопроєкт президента може бути відповіддю на це питання, а також, звичайно, парламенту приймати рішення, в якій формі буде відновлено те, що було зруйновано".

Читайте також: НАЗК зупинило перевірки в Укравтодорі, АРМА та Енергоатомі

Інакше, додав Новіков, українці навіть не зможуть нікуди поскаржитися на корупцію. "КСУ скасував право НАЗК приймати заяви. Не те, що розглядати, а навіть право приймати заяви", - підсумував голова НАЗК.

Як повідомлялося, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовірне декларування. Зокрема, КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, а також положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

30 жовтня Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про відновлення довіри до конституційного судочинства" (№4288), яким пропонує припинити повноваження чинного складу КСУ.

Читайте також: У КСУ зареєстрували заяву депутатів про відставку його суддів

Також у законопроєкті пропонується визнати, що рішення КСУ від 27 жовтня є нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийняте в умовах реального конфлікту інтересів.

Увечері 2 листопада група народних депутатів кількох фракцій на чолі з Головою ВР Дмитром Разумковим зареєструвала законопроєкт №4304 "Про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України". Документ передбачає внесення змін до Закону "Про запобігання корупції", якими пропонується відновити права НАЗК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-